Ultima reuniune a CJ Bihor, cea de săptămâna trecută, poate fi considerată un turnesol pentru viitoarea configurare a formulei de conducere a judeţului din următorii patru ani, până în 2028.

Pe şeful actualei administraţii, Ilie Bolojan, l-a prins într-un moment precar, în prag de noi alegeri, obligaţia de a obţine votul unei majorităţi de două treimi pentru proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, după ce Curtea de Apel Cluj a dispus anularea celor trei hotărâri pe care se bazase cel iniţial, din 2022. Judecătorii au obligat conducerea CJ Bihor nu doar să motiveze alegerea traseului, care traversează terenurile a 21 de proprietari din Cheriu, ci şi să facă la nivel de drum naţional, nu de drum judeţean, cei 17 km care vor ocoli Oradea, Oşorheiul, Sânmartinul şi Nojoridul. Or, o şosea mai lată înseamnă mai multe exproprieri şi un preţ mai mare. 

Grea treabă, în preajma unui scrutin, să obţii voturile adversarilor, având în vedere premisele: în 2022, după ce s-au dus demonstrativ la Cheriu să-l acuze pe Bolojan că "naţionalizează", PSD-iştii i-au trântit de trei ori proiectul, trecut abia la a patra încercare, când doi dintre ei l-au votat cu preţul excluderii din parlamentul judeţean.

Miercurea trecută, PSD-iştii au făcut stânga-mprejur. E adevărat, acum sunt conduşi nu de Ioan Mang, care va rămâne în memoria bihorenilor ca un politruc care nu lasă nimic în urma lui, ci de Aurel Mohan, un tip open-minded, conştient că datul la gioale nu duce, pe termen lung, nicăieri. Acesta se putea lăsa dominat de tentaţia de a-l pune în şah pe Bolojan, mai ales că, fiind doar interimar în fruntea PSD Bihor, are tot interesul să-i muşte din voturi. Nu-l putea picta ca pe autorul unui blocaj de 45 milioane euro? Ba putea! 

Spre lauda sa, şi-a convins totuşi colegii din CJ să urmeze calea non-distructivă. Motiv pentru care se şi speculează deja că, aşa cum PNL s-a pus la nivel naţional la remorca PSD, în Bihor pesediştii s-au aservit liberalilor. Nu gratis, fireşte, ci socotind că după 9 iunie, când PNL-ul lui Bolojan nu va mai avea un scor la fel de mare precum cel din 2020 (căci vor intra în consilii şi AUR, şi USR), acesta, forţat să-şi asigure o majoritate, îi va coopta în conducerea judeţului. Şi, de ce nu, şi a Oradiei.

Atât doar că susţinătorii scenariului ignoră factorul UDMR. Or, în şedinţa CJ Bihor, cu puţin înainte de votul pe Inelul Rutier Metropolitan, liderul grupului UDMR tocmai anunţase o înţelegere Bolojan - Cseke, ceea ce a şi asigurat, de altfel, cele două treimi pentru desfiinţarea ansamblului Crişana (la care, nota bene, abţinându-se, PSD-iştii s-au împotrivit!), şi care vizează susţinerea reciprocă PNL - UDMR inclusiv pe chestiuni de infrastructură. 

Prin urmare, voturile consilierilor UDMR erau deja suficiente pentru Inelul Metropolitan, indiferent ce ar fi votat PSD-iştii. Un indiciu că, de fapt, nu aceştia au prima şansă să acceadă la masa puterii în următorii 4 ani, chiar dacă în al 12-lea ceas au votat cu cap, pentru binele general.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!