Viktor Orbán se află în vizită în România, pentru a participa, încă o dată, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde, joi seara, a fost întâmpinat cu alai și unde a primit o caschetă de husar de la căpitanul Asociației tradiționale a Husarilor din Vlahița. Vineri, el s-a dus la București pentru a se întâlni cu premierul Marcel Ciolacu la Vila Lac.

„Prim-ministru al națiunii”

Viktor Orbán a publiciat pe pagina de Facebook imagini de la sosirea sa la Băile Tușnad. Acolo, József Mihály, căpitanul Asociației tradiționale a Husarilor din Vlahița, îl numește „prim-ministru al națiunii”. 

„Urez bun venit prim-ministru al națiunii! Cer darul înțelepciunii de la Sfântul Duh pentru el, pentru toate deciziile pe care le are de luat, ca să poată conduce națiunea în spiritul iubirii față de Dumnezeu, familie și țară! Fiindcă, precum o nație are vatră, așa are și națiunea patrie, de țara ungurească fiind vorba în cazul de față. Să aibă zilele binecuvântate de bunul Dumnezeu prin intermedierea Sfintei Fecioare de la Șumuleu”, a spus acesta, potrivit Hotnews.ro.

József Mihály i-a oferit apoi o caschetă militară de husar, pe care Viktor Orbán și-a pus-o pe cap pentru câteva momente. Husarii erau ostaşii din cavaleria maghiară medievală, folosiţi în luptele împotriva invaziei otomane. Prima divizie a fost înfiinţată de regele Ungariei Matei Corvin, având drept model cavaleria uşoară a balcanicilor, notează site-ul citat. 

„O discuție pragmatică”

Vineri, premierul Ungariei a fost primit, la Vila Lac, de premierul României, Marcel Ciolacu, acesta din urmă spunând că a avut loc o „discuție pragmatică”. 

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat. I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie”, a transmis ulterior Marcel Ciolacu. 

Tot el a spus că, în cadrul întâlnirii, a fost convenită demararea studiilor de fezabilitate pentru realizarea unei legături feroviare de mare viteză pe ruta Budapesta - București.

Cum Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, „România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene”. În fine, Ciolacu a spus că i-a mulțumit „Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”. 

foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Aderarea României la Schengen, pe agendă

Imediat după întâlnirea dintre cei doi prim-miniștri, șeful biroului de presă al premierului Viktor Orbán, a transmis într-un comunicat că, în calitate de deţinătoare actuală a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ungaria va pune tema aderării depline a României la spaţiul Schengen pe agendă în această toamnă, notează Agerpres.ro. 

La întâlnirea premierilor român și maghiar a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a transmis: „Suntem interesaţi în discuţii pragmatice, care să aibă un caracter regulat, în vederea consolidării relaţiilor româno-maghiare, deoarece acest lucru este benefic pentru comunitatea noastră!”.

foto: Facebook / Orbán Viktor

„Un loc al memoriei”

Premierul maghiar urmează să participe, în acest weekend, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, un eveniment organizat anual la Băile Tușnad, din 1990.

Istoricul Stefano Bottoni a arătat, pentru romania.europalibera.org, că Viktor Orbán nu a ratat nicio ediție a acestei adunări a maghiarimii. „Pentru Orbán, Tușnad este un loc al memoriei: a participat la fiecare ediție, încă de la început, din 1990. Pentru el, e un loc de importanță simbolică, chiar la nivel personal”, explică istoricul Stefano Bottoni.

De regulă, premierul Ungariei ține discursuri controversate la acest eveniment. De altfel, anul trecut, în discursul său de aproape o oră, prim-ministrul țării vecine a dezvăluit că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda și a comentat în cheie ironică indicaţiile primite.

Venirea lui Viktor Orban în România are loc în contextul în care Budapesta este criticată dur la Bruxelles, dar și de mai multe țări europene, pentru „misiunea de pace” care a inclus vizite la Moscova și Beijing.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!