Copiii „speciali”, cu tulburări sau afecțiuni care îi fac diferiți de ceilalți copii - cu autism, ADHD, sindrom Down și alte dizabilități neuro-motorii - suferă, nu de puține ori, și din cauza discriminării la care sunt supuși. Cel mai adesea, locurile de joacă nu sunt adaptate pentru ei, la fel cum nici în echipele sportive nu sunt invitați. 

Membrii clubului alpin Cassio Montana au decis să demonstreze că nu trebuie să fie așa. În premieră națională, alpiniști și psihologi țin, în Șuncuiuș, lecții de cățărare pentru copiii cu dizabilități, prin care micuții învață despre coordonare, luarea unei decizii și alte abilități necesare în viața de zi cu zi. 

Metodă de detensionare

Terapia prin cățărare pentru copiii cu tulburări psihice este de mult recunoscută în străinătate drept o metodă alternativă care contribuie la dezvoltarea lor. În Europa Occidentală și în America există numeroase asociații dedicate exclusiv acestor activități, specialiștii demonstrând că, dacă se cațără pe stânci, firește că în siguranță, copiii au mai multe șanse să își depășească handicapul. 

„Este o practică destul de populară în Vestul Europei, sunt clinici medicale care integrează și pereți de cățărat ca metodă de detensionare și activitate fizică”, spune psihologul Cristina Boldan. Metoda a fost implementată și de un club din Timișoara, Climb Again, până acum singurul din România unde copiii cu dizabilități erau ghidați în cățărare. Acolo, însă, activitățile se țin în interior, pe un perete de escaladă. 

Cuceritori pe munte 

Pentru că sunt amândouă pasionate de alpinism și membre ale clubului Cassio Montana, cel care a amenajat traseele de via ferrata de la Șuncuiuș, Cristina și o colegă de breaslă, Adela Antal, i-au propus lui Răzvan Paută (foto), președintele clubului, să demareze un program terapeutic de cățărare. 

Primii beneficiari au fost copiii cu autism care primesc sprijinul Asociației Umanitare Autism, unde cele două sunt voluntare. „A fost un eveniment pilot, care a prins atât de bine pentru copii, așa că am decis să continuăm”, spune Răzvan Paută.

Însoțiți de un alpinist și de una dintre psihoterapeute, copiii escaladează traseul de via ferrata Piticot, cu o lungime de 20 metri și o diferență de nivel de 16 m. „Accesorizați” cu cască și ham și cu toate măsurile de siguranță luate, copiii urcă treaptă după treaptă, descoperind cum se cucerește o stâncă montană. 

Numai avantaje

Beneficiile sunt multiple, spun specialiștii. „Primele efecte sunt cele generate de activitatea fizică în sine; există legături consacrate între activitatea fizică și sănătatea mintală. Apoi se observă evoluții pe partea de motricitate grosieră, adică mâini și picioare, dar și în motricitatea fină, se îmbunătățește musculatura degetelor care ne ajută să scriem, să desenăm”, spune Cristina.

Pe latura emoțională, copiii învață că pot să-și învingă fricile, capătă încredere în ei și află că ieșirea din zona de confort nu e deloc un lucru rău. „Copilul descoperă și un sentiment de autonomie, se dezvoltă ca personalitate și devine mai receptiv”, spune psihologa.

Faptul că micuții fac mișcare și dau jos din calorii e foarte important, căci mulți au probleme și cu obezitatea, tocmai pentru că nu au unde, cum sau cu cine să iasă la joacă ori la sport. 

Bun pentru oricine

Echipa inițiatoare a programului a câștigat de la Primăria Oradea o finanțare de 22.400 lei cu care poate continua programul gratuit. Banii sunt cheltuiți pentru achiziția de echipamente necesare copiilor la escaladă, dar și pentru caiace ce vor fi folosite la rafting pe Criș, tot pentru ca micuții să-și învingă reținerile și să prindă curaj. „Orice părinte care vrea să-și aducă copilul la aceste lecții va putea s-o facă gratuit, cu condiția unei programări prealabile, prin pagina de Facebook a clubului”, zice Răzvan.

Membrii echipei iau în calcul ca pe viitor să invite la terapii prin cățărare și copiii fără dizabilități sau chiar adulții cu fobii, anxietăți și depresii. „Pandemia a dezvoltat foarte multe dificultăți emoționale”, zice Cristina. Motiv pentru care și recomandă tuturor bihorenilor să iasă cât mai des în natură și să facă activități fizice, pentru a-și întări atât fizicul, cât și, mai ales, psihicul... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!