Începând din 1 iunie, Poliţia Locală Oradea va trece la identificarea orădenilor, firmelor şi instituţiilor din municipiu care nu au semnate contracte de salubritate.
"Încă un bir..."
Consiliul Local a aprobat joi procedura conform căreia, în primă fază, poliţiştii vor aplica avertismente şi vor stabili o perioadă de conformare şi abia după aceea, dacă va fi cazul, vor aplica amenzi şi taxa specială de salubritate.
Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut.
Dezbaterile pe marginea proiectului de hotărâre au fost deschise de luarea de cuvânt a unuia dintre reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, Ioan Horvath, care a pledat în continuare împotriva taxei. Horvath le-a cerut consilierilor să se comporte ca nişte reprezentanţi ai orădenilor, şi nu ca agenţi ai operatorului de salubritate. "Vă rog să nu îi mai taxaţi cu încă un bir pe cei care nu au semnat un contract (n.r. pentru servicii de salubritate) cu multe lacune", a spus acesta.
La finalul intervenţiei, Horvath a părăsit sala, fără a mai aştepta rezultatul dezbaterilor.
"Contractul se va semna..."
Primarul Florin Birta s-a declarat surprins de intervenţia reprezentantului Coaliţiei Rogerius, având în vedere că a discutat în prealabil cu acesta şi a părut convins de necesitatea instituirii taxei speciale ca măsură de determinare a populaţiei să încheie contracte cu operatorul de salubritate.
"Îmi pare rău că a plecat domnul Horvath, pentru că aşa cum a citit dumnealui de pe telefon (n.r. pasaje din hotărârea de Consiliul Local prin care a fost instituită taxa specială) o să citesc şi eu un mesaj pe care mi l-a trimis în 19 aprilie: «Am comunicat colaboratorilor. O menţiune s-a făcut: (taxa se va aplica) până la sfârşitul anului? Am spus: Da. (n.r. Contractul) Se va semna de majoritatea lor»", a citit, la rândul său, primarul din telefon.
"Cel mai scump!"
Potrivit hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, taxa specială de 27,5 lei pe lună se va aplica pentru fiecare persoană fizică, indiferent că locuieşte la casă sau bloc, dacă gospodăria nu are încheiat contract cu firma de salubritate. La stabilirea sumei datorate se vor lua în calcul inclusiv copiii.
În cazul firmelor cuantumul taxei va fi 469,91 lei pe metrul cub, iar instituţiile publice vor fi taxate cu 462,52 lei pe metrul cub de gunoi ridicat. "În cadrul firmelor şi instituţiilor vom introduce toată cantitatea de deşeu ridicat la categoria de deşeuri reziduale care se taxează cel mai scump", a explicat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa.
Avertisment, amendă, taxă specială...
Primarul Florin Birta a explicat că înaintea aplicării taxei speciale municipalitatea va trece începând din 1 iunie la aplicarea unei proceduri prealabile.
Potrivit acesteia, în prima săptămână a fiecărei luni operatorul de salubritate va comunica Poliţiei Locale datele beneficiarilor de servicii fără contract.
"În primă fază Poliţia Locală va aplica sancţiunea cu avertismentul şi va da un termen de conformare, dacă nici atunci nu se încheie contract de salubritate va aplica amendă şi va da din nou un termen de conformare. Abia apoi va da drumul impunerii fiscale din oficiu", a explicat Birta.
Amenda despre care a vorbit primarul Oradiei poate să fie între 200 şi 500 lei la persoane fizice, respectiv 1.500 - 2.000 lei la persoane juridice, conform regulamentului de salubritate al municipiului.
Gunoiul, ca impozitul
Concret, firma de salubritate va ridica în continuare gunoiul beneficiarilor fără contract de salubritate, dar va factura aceste servicii Primăriei. Municipalitatea va plăti aceste servicii şi îşi va recupera banii din taxa specială aplicată contribuabililor fără contract după modelul obligaţiilor fiscale.
Scadenţa sumei datorate de beneficiarii fără contract va fi lunară, cu penalităţi de 1% pe lună sau fracţiune de lună. Cuantumul taxei speciale se va actualiza în fiecare an în funcţie de tarifele practicate de firma de salubritate.
96% din case şi 72% din asociaţiile de proprietari...
Reprezentanţii municipalităţii speră să nu se ajungă în situaţia aplicării taxei speciale, iar populaţia, firmele şi instituţiile să se conformeze de bună voie.
"Prin procedura propusă urmărim în primul rând comunicarea către cetăţeni, instituţii şi firme a obligaţiei de a încheia contractul de salubritate, respectiv a repercusiunilor instituirii taxei speciale. Sperăm totuşi să nu ajungem la o aplicare foarte amplă a acestei taxe speciale de salubrizare", a declarat Birta.
Potrivit evidenţelor municipalităţii, până joi dimineaţă 96% din cei 19.543 de proprietari de case şi 72% din cele 883 de asociaţii de proprietari din Oradea aveau încheiate contracte de salubritate.