Dacă săptămânile trecute am prezentat regulile de funcţionare a camerelor fixe şi abaterile care pot fi constatate cu ajutorul acestor camere, în continuare mă voi referi la procedura prin care se vor aplica sancţiunile pentru încălcările rutiere constatate prin intermediul radarelor fixe.

Potrivit noii legi, poliţiştii rutieri din cadrul dispeceratelor de monitorizare au competenţă teritorială generală de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Imaginea conducătorului vehiculului se prelucrează numai în scopul stabilirii identităţii acestuia, dacă aceasta nu s-a putut stabili în procedura de identificare ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la identitatea stabilită.

În ceea ce priveşte procedura efectivă, în primul rând, proprietarului vehiculului i se vor solicita datele de identificare ale persoanei care a condus autovehiculul la data comiterii faptei, iar refuzul de a răspunde este sancţionat sever.

Ulterior obţinerii acestor date, procesul-verbal de sancţionare contravenţională poate fi încheiat inclusiv în format electronic, fiind semnat de către agentul constatator cu semnătură electronică calificată. Data încheierii acestui proces-verbal este data aplicării semnăturii electronice calificate.

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii contravenţionale se întocmeşte în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecţiilor contravenientului.

Întrucât legea nouă nu cuprinde dispoziţii speciale rezultă că termenul în care poate fi constatată şi sancţionată o abatere rutieră prin intermediul radarelor fixe este de 6 luni, termen prevăzut în reglementarea generală a contravenţiilor din România.

Împotriva procesului-verbal se poate formula plângere la judecătoria competentă, iar agentul constatator va avea obligaţia să depună la dosar actele care au stat la baza întocmirii procesului-verbal. Pe baza acestor acte, judecătorul va stabili dacă fapta a fost săvârşită de cel pe numele căruia a fost încheiat procesul-verbal de sancţionare contravenţională.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!