Au fost mai puţini orădeni decât anul trecut la mormintele celor apropiați de Ziua morţilor. Trendul descendent instituit în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19, s-a menţinut în ciuda vremii suprinzător de caldă pentru luna noiembrie.

„Cam jumătate faţă de anul trecut"

Marţi după-amiază, drumurile care duceau la cimitirul municipal Rulikowski erau sub stare de asediu. Pe strada Universităţii, coada de maşini începea înainte de podul peste Peţa, iar pe strada Făgăraşului şirul către strada Abatorului era de sute de metri.

Pentru a ţine traficul auto sub control, poliţiştii rutieri au blocat accesul dinspre strada Făgăraşului spre Universităţii şi au dirijat circulaţia prin giraţia din faţa cimitirului.

În ciuda numărului mare de maşini care au ocupat cam toate locurile de parcare din zonă, numărul orădenilor care au aprins o lumânare la mormintele celor dragi a fost mai mic decât anul trecut. „Cred că astăzi, de Ziua morţilor, au venit cam jumătate faţă de cei de anul trecut", i-a spus o florăreasă reporterului BIHOREANULUI.

Preţuri după buzunar

Și încasările comercianților din zonă au fost, așadar, mai mici. „Am menţinut preţurile de anul trecut, dar nu avem nici pe departe vânzările de anul trecut. Majoritatea oamenilor vin cu florile de acasă. Orădenii nu că nu cumpără, cumpără, dar mai puţin", a spus femeia.

Preţurile la flori au început de la 3 lei pentru un buchet mic, 5 lei pentru unul mediu şi pot ajunge şi la 50 lei pentru o coroană din plastic sau 70 lei pentru un aranjament florar generos. Preţurile la candele sunt cuprinse între 5 lei, cele comune, şi 15 lei pentru cele de tip felinar ornate cu o cruce sau silueta unui înger.

„Nu văd nimic!”

Curând după ora 18, odată cu lăsarea întunericului, candelele aprinse pe morminte au început să se facă văzute la început timid, apoi tot mai puternic.

O oră mai târziu, în bezna de sub copaci, orădeni dezorientaţi încărcați cu flori, candele și flacoane cu apă căutau mormintele aparținătorilor la lumina lanternelor de la telefonul mobil.

Chipuri iluminate fantomatic de ecranul smartphone-urilor apăreau când şi când după cruci. „Deci, efectiv nu văd nimic, nimic!", s-a auzit din întuneric o voce îngrijorată de femeie. "Nici eu. Ţine-te numai după mine...", a încurajat-o cu umor involuntar bărbatul care o însoţea.

3.500 euro într-o zi

Majoritatea celor pe care i-a prins înserarea de marţi în vizită la cimitir au fost persoane în vârstă hotărâte să respecte tradiţia întocmai.

Tinerii au ales să vină din timp, profitând de vacanţa copiilor, de săptămâna trecută. „În ultima săptămână au intrat zilnic în cimitir, în medie, cam 1.200 de maşini. Mulţi au venit din timp ca să evite înghesuiala de 1 noiembrie", a spus un angajat al Administraţiei Domeniului Public, care gestionează cimitirul.

Orădenii ales să vină la cimitir cu câteva zile mai devreme și pentru a evita suprataxa de 50 lei, în loc de 10 lei, instituită pentru accesul cu maşina în cimitir în ziua de marți.

Chiar şi aşa, au fost destui şoferi plătitori. Conform evidenţelor ADP, până la ora 20 au intrat în cimitirul municipal, cu plata taxei aferente, circa 350 de maşini, ceea ce înseamnă încasări de circa 3.500 euro la bugetul ADP, într-o singură zi, de pe urma orădenilor care s-au dus să aprindă o lumânare pentru cei care nu mai sunt... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!