La aproape patru ani de la incendiul care a distrus emblematicul palat din centrul Oradiei, Episcopia Greco-Catolică invită publicul orădean, vineri, între orele 11 şi 17, să viziteze interioarele din clădire.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al episcopiei, interiorul palatului se află într-un stadiu incipient de restaurare.

Porţi deschise

"De sărbătoarea Bunei Vestiri, porţile Palatului Episcopal Greco-Catolic se deschid. Chiar dacă după incendiul care a devastat edificiul în 25 august 2018 interiorul Palatului este încă în suferinţă, Episcopia Greco-Catolică doreşte să iniţieze o serie de evenimente culturale în fiecare dată de 25 a lunilor care urmează. Ciclul manifestărilor se va încheia în 25 august (n.r. la patru ani de la incendiu) cu un concert caritabil", se arată în comunicat.

Vineri, orădenii vor putea admira tablouri şi alte lucrări de artă care au ca tematică palatul. În plus, participanţii se vor putea plimba şi prin sălile palatului.

Doritorii vor putea primi, în schimbul unei donații, vederi cu bucăți din vitraliul din casa scării palatului, distrus în urma incendiului. Banii adunați vor contribui la restaurarea unor obiecte de mobilier prețioase, afectate și ele de flăcări.  

Palat în restaurare

În această etapă, cea de finalizare a interioarelor, vor fi reabilitate pardoselile din sălile de la parter şi etaj, tencuielile şi tâmplăriile uşilor. Se va lucra şi la instalaţiile electrice, de încălzire şi cele sanitare.

Cea mai grea parte va fi refacerea picturilor şi vitraliilor după modelul original, distrus în urma incendiului.

Până în prezent, au fost finalizate lucrările la faţadele palatului, acoperişul, şarpanta şi iluminatul arhitectural. Palatul a fost distrus într-un incendiu de proporţii izbucnit în noaptea de 25 august 2018, în urma unui scurtcircuit.


(Credit foto: Ovi D. Pop)

Finanţat de Primărie şi Minister

Reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost finanţată din bugetul Oradiei, în urma unui parteneriat între Episcopie şi Primăria oraşului. Prin acest parteneriat, municipalitatea a luat în administrare clădirea pentru o perioadă de 20 de ani, aceasta urmând să devină, la finalul lucrărilor, un centru dedicat evenimentelor culturale. 

Până acum, Primăria a plătit 7,9 milioane de lei pentru refacerea acoperişului şi 1,7 milioane de lei pentru faţade. 

Pentru că restaurarea interioarelor este mai costisitoare (circa 29 milioane de lei fără TVA), Primăria a încheiat, în septembrie anul trecut, un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu din subordinea Ministerului Culturii.

"În urma acestui protocol, Institutul Naţional al Patrimoniului asigură finanţarea pentru lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic. Pe de altă parte, municipalitatea asigură realizarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi finanţarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor noi obţinute prin realizarea acoperişului, precum şi amenajarea curţii interioare a imobilului", a anunţat la vremea aceea municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!