Veştile bune sunt rare şi de obicei nu prea se împlinesc. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, clocea de mult să mute Grădina Zoologică din Oradea în pădurile Felixului, spre desfătarea turiştilor care nu prea au ce face în timpul petrecut prin staţiune. Preţul este o centură nou-nouţă care să ducă traficul uriaş de beiuşeni direct în cartierele Oradiei, fără să mai polueze staţiunea.

Surprinzător pentru un politician cu experienţa lui, Bolojan spune că s-a înţeles "în principiu" cu primarul Sânmartinului, Cristian Laza, pentru ca relocarea să aibă loc. Mi se pare ciudat să invoci principiul într-o lume cum e cea a politicii, unde principiile n-au nicio valoare.

Cred că domnul Laza este bine intenţionat, numai că atât pe linie de partid, cât şi pe linie administrativă, este deocamdată doar un proxi, deciziile luându-le alţii. Deja e clar că amplasamentul va fi oferit cu anumite condiţii: să fie la nu ştiu câţi kilometri de case, pădurea să fie suficient de lată, oamenii locului să fie de acord... Evident că nu poţi muta lighioanele lângă şezlongurile elitiştilor din Lotus Therm, dar dacă se pune problema că Grădina Zoologică va răspândi duhoare, mai bine n-o mai mutăm, ci o desfiinţăm de-a dreptul.

Noi privim mizeria şi sărăcia ca pe chestiuni de fatalitate. La Viena sau la Nyíregyháza nu mirosul, de altfel inexistent, te atrage la Zoo, ci animalele. Intenţia edililor de a pune sălbăticiunile cât mai aproape de mediul natural, adică în pădure, nu este doar de salutat, ci chiar obligatorie.

Când e vorba de băgat beţe-n roate, îmi aduc aminte de inenarabilul Ioan Mang, şeful domnului Laza, cum băga minciuni din top, că el ar face noua sală a sporturilor, dar nu-i dă Bolojan terenul.  Aşa că, deocamdată, avem o grădină zoologică în pădurile Felixului doar "în principiu".