O înregistrare audio din timpul primul termen al procesului lui Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi tineri în vara anului 2023 în satul de vacanță 2 Mai, în care judecătoarea originară din Bihor a întrebat dacă victima Sebastian Olariu este prezentă, a apărut vineri în presă, la două zile după ce cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare a magistratei a fost respinsă.

În înregistrarea realizată în 22 februarie și publicată de Antena 3 se aude, timp de câteva secunde, dialogul dintre judecătoarea Ancuţa Popoviciu şi cei din sala de judecată.

"Olariu Andrei Sebastian e prezent?", a întrebat magistrata. "Este una dintre victime, care a decedat", este răspunsul oferit de o persoană din sală.

"A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiţi, doar fac prezenţa părţilor de pe listă. Vă rog să nu vorbiţi peste instanţă", a mai spus Popoviciu, arătând prin replica sa că nu cunoștea datele elementare ale dosarului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în urmă cu două zile, miercuri, secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins în unanimitate şi fără cale de atac ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a Ancuţei Popoviciu.

ProTV.ro a notat atunci că secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcţiei de către magistrată nu ar fi de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

"Aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalităţii în care doamna judecător a desfăşurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate şi prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acţiuni disciplinare", se arată într-un comunicat al CSM.

La ieşirea din secţie, Popoviciu a stat mută vreme de 70 de secunde în faţa jurnaliştilor care i-au adresat întrebări.

În 16 aprilie Inspecţia Judiciară ceruse CSM-ului suspendarea acesteia din funcţie până la finalizarea procedurilor disciplinare care o vizează pe judecătoare. "Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei", au transmis reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Pe de altă parte, după izbucnirea scandalului, însăşi judecătoarea a formulat o cerere de abţinere în dosarul lui Vlad Pascu, însă aceasta i-a fost respinsă "ca nefondată" de Judecătoria Mangalia.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declaarat joi că şi-ar fi dorit ca decizia Consiliului Superior al Magistraturii în cazul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu „să spulbere orice fel de semn de întrebare”, spunând că „nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” legate de modul în care s-a desfășurat procesul lui Vlad Pascu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!