Până la urmă, școala a început, luni, şi la Lugaşu de Jos. Decuplat de la reţeaua de apă a comunei şi pe punctul de a fi închis de Direcţia de Sănătate Publică, Gimnaziul Ovidiu Drîmba va funcţiona cu apă de la… cisternă.

“Angajaţii Primăriei au adus o cisternă goală până a fost festivitatea de deschidere. Apoi au luat-o şi au dus-o să o umple. Nici nu a fost la deschidere, la Lugaş, s-a dus la unitatea de la Urvind, unde învaţă copiii lui. Am înţeles că vor monta un hidrofor, care să împingă apa în clădire. Vom funcţiona în acest fel, până când primarul va rebranşa clădirea la reţea. Dacă nu o va face, vom apela la executor judecătoresc”, a explicat luni, pentru BIHOREANUL, directoarea şcolii, Loredana Berzovan.

Soluţia este una de compromis, iar şcoala va fi legată la reţeaua de apă după obţinerea avizelor necesare, după cum susţine edilul comunei, Sorbán Levente.

„Au fost discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, CNAIR şi ai Prefecturii Bihor, dar lucrările nu se pot face fără avizul administratorului DN1, lângă care se află clădirea, adică CNAIR”, a susținut Sorban.

Edilul recunoaşte, însă, că nu a avut respectivul aviz pe 18 august, atunci când, de altfel, lucrările pornite de muncitorii Serviciului Apă-Canal din Primărie au lăsat fără apă clădirea şcolii.

„Ideea e că ni s-a atras atenţia că s-a lucrat fără aviz, atunci, şi nu dorim să mai existe discuţii”, a mai pretins Sorbán. Edilul are explicaţie şi pentru faptul că a lipsit de la deschiderea anului şcolar la Gimnaziul Ovidiu Drimba. "Doamna director nu m-a invitat. A fost pentru prima dată, de când sunt eu primar, când nu am fost invitat"; explică Sorbán.

Scandal cu contract

Disputa dintre conducerea şcolii din comuna Lugaşu de Jos şi edilul localităţii a pornit în luna ianuarie, când primăria a emis unității de învățământ două facturi în valoare totală de peste 853.000 lei.

După cum a relatat şi BIHOREANUL, ambele facturi au fost contestate în instanță de conducerea unității de învățământ, procesul fiind în derulare. Ulterior, pe 18 august, în acest an, administraţia locală a decis montarea unui apometru provizoriu pe conducta de apă a unităţii şcolare. Însă în momentul în care au început lucrările, directoarea şcolii a sunat la 112 şi, pentru că între unitatea şcolară şi Serviciul Apă - Canal al Primăriei nu exista un contract valabil, muncitorii au oprit lucrările, fără să lege conducta la reţea şi lăsând, practic, clădirea fără apă. 

Cum noul an şcolar nu putea începe fără ca elevii să aibă apă potabilă, directoarea a solicitat în instanţă reconectarea obţinând, joia trecută, o ordonanţă preşedinţială cu efect imediat, care „obligă Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Lugașu de Jos și Serviciul Apă-Canal Lugașu de Jos la rebranșarea unității de învățământ reclamante la rețeaua de apă curentă și la furnizarea continuă a acesteia la imobilele în care își desfășoară activitatea de învățământ”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!