Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în şedinţă online pe fondul celui de al patrulea val al pandemiei de COVID-19, a aprobat cu votul exclusiv al celor 20 de reprezentanţi ai PNL demolarea a încă trei case, a patru anexe şi a mai multor garaje din spatele blocurilor din Bulevardul Nufărul, aflat în modernizare.

„Cum au fost alese?"

Exproprierile urmează să fie făcute pentru ca municipalitatea să poată amenaja 104 locuri de parcare în zona străzii Constantin Nottara, în locul celor de la bulevard, care urmează să fie desfiinţate.

Cei şapte consilieri ai PSD şi UDMR prezenţi la şedinţa online au votat împotriva exproprierilor. „Nu suntem de acord. Urmărind planşele, constatăm că pe aceeaşi stradă Nottara, la zeci de metri, unii sunt expropriaţi, alţii nu. Cum au fost alese proprietăţile expropriate?", a protestat social-democratul Adrian Madar.

Consilierul local a afirmat că municipalitatea face noi exproprieri pentru a servi interesele unor dezvoltatori imobiliari.

„O să vă spun ce cred. Consultând o Hotărâre de Consiliu Local mai veche, 568 din 2014, am văzut că în zonă s-a aprobat un bloc cu 11 etaje, 200 de apartamente şi 164 locuri de parcare. Sunt 41 de locatari care nu au loc de parcare şi e «normal» ca problema să fie rezolvată", a spus Madar.

Trei case, patru anexe, mai multe garaje...

În replică, primarul Florin Birta a negat orice legătură între exproprieri şi eventuale dezvoltări imobiliare.

„Nu facem parcări pentru niciun bloc care se va construi în viitor. Parcările se fac pentru proiectul de reabilitare al bulevardului Nufărul – Cantemir. După cum ştiţi, şi în zona dintre Piaţa Mare și Bisericuţă, finalizată în prezent, toate locurile din dreapta au fost desfiinţate pentru amenajarea unui spaţiu pietonal şi ciclistic. Aşa va fi şi aici", a spus Birta.

Primarul a spus că municipalitatea a căutat amplasamente pentru amenajarea de parcări astfel încât să iasă cât mai ieftin.

„Am fost cu proiectantul în teren şi am încercat să găsim amplasamente pe care nu sunt case. Vor fi trei imobile expropriate în zona pieţei Nufărul, plus nişte garaje care se închiriau unor proprietari de apartamente. Pentru o casă cu două etaje din zonă am stabilit că ar valora prea mult să o expropriem pentru două - trei locuri de parcare", a spus Birta.

Costuri: 3 milioane lei!

Noile exproprieri sunt impuse de lucrările la următorul tronson al lucrărilor de reabilitare a Bulevardului Nufărul – Cantemir, care va intra în lucrări anul viitor.

"Până acum s-a expropriat doar până la strada Ciheiului. De aici până la Piaţa Nufărul nu s-au făcut exproprieri pentru locuri de parcare.", a explicat primarul pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, pe amplasamentul eliberat vor fi amenajate, pe două tronsoane, 104 locuri de parcare. "Aceste parcări vor fi amenajate în locul celor care vor fi desfiinţate la şosea anul viitor, când va intra în lucrări şi amplasamentul de la Mc Drive la ieşirea din oraş în Nufărul", a spus Birta.

Lucrările sunt estimate la 3 milioane lei, dintre care 2 milioane lei sunt cheltuielile cu despăgubirea orădenilor expropriaţi şi costurile de proiectare, iar diferenţa de 1 milion lei este pentru cheltuielile cu construcţiile.

În cadrul proiectului vor fi amenajate, cu termen de execuţie de trei luni, două parcări cu 68 locuri şi intrare din strada Constantin Nottara, respectiv cu 36 locuri cu acces din strada Nicolae Şova.