Voluntarii de la Crucea Roşie filiala Bihor vor interveni în cazuri medicale în care sunt implicaţi ucraineni refugiaţi în Bihor cu o autospecială destinată exclusiv unor astfel de acţiuni. Ambulanţa pe care o vor folosi a fost donată, vineri, de un grup de paramedici de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă din Angera, Italia. 

Detalii despre parteneriatul dintre cele două ONG-uri au fost prezentate, vineri, jurnaliştilor locali, de președintele filialei Bihor a Crucii Roşii, Marius Păcală, şi de paramedicul italian Gianluigi Conterio de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă din Angera, o comună din nordul Italiei, din apropiere de Milano.

„Parteneriatul nostru a început la câteva zile de la declanșarea războiului din Ucraina, când am primit de la Serviciul Voluntar din Angera o mulţime de echipamente medicale, inclusiv medicamente. Mulţi refugiaţi care au ajuns Bihor şi s-au stabilit pentru o perioadă au avut nevoie de tratamente şi investigaţii medicale şi de multe ori ne întrebam cu ce să-i transportăm la spital. Desigur, există serviciul de urgenţă 112, însă unele cazuri nu erau de maximă urgenţă. De aceea, când le-am povestit în ce situație ne aflăm, voluntarii din Italia au hotărât să ne doneze o autospecială pe care să o folosim strict pentru astfel de intervenţii", a explicat, pentru BIHOREANUL, Marius Păcală.

Ambulanţa este echipată cu tărgi, tuburi de oxigen, monitoare, cărucior, defribilator, toate urmând să fie folosite de studenții, asistenţii şi medicii voluntari la Crucea Roşie Bihor.

„Ambulanţa a fost folosită de noi în situaţiile de maximă urgenţă, însă a fost scoasă din acel sistem pentru că are peste 100.000 de kilometri. Ea putea fi folosită în continuare în cazul intervenţiilor mai puţin grave, însă am hotărât să o donăm Crucii Roşii Bihor pentru a ajuta ucrainenii", a spus și Gianluigi Conterio.

După ce va fi înmatriculată în România, ambulanța va fi folosită în sprijinul refugiaților din Bihor. Crucea Roşie Bihor face parte din grupul de ONG-uri bihorene „Uniţi pentru Ucraina", care a ajutat încă de la începutul crizei refugiaţii care au ajuns în judeţ, oferindu-le hrană, cazare sau asistenţă medicală și orientare în găsirea unui loc de muncă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!