Artefacte arheologice importante şi o mulţime de fotografii făcute în 10 peşteri din Bihor vor putea fi admirate începând de sâmbătă la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Expoziţia denumită „Arheologia Peşterii – Cercetări în endocarstul Munţilor Bihor, Piatra Craiului şi Plopiş" este compusă din zeci de artefacte şi fotografii realizate în peşterile Coliboaia, Ciur Izbuc, Igriţa, Meziad, Izbucu Topliţei, Subpiatră, Şuticoasa, Vacii, Unguru Mare şi Mişid din judeţul Bihor.

În unele dintre aceste peşteri, cele care au fost studiate de mai multă vreme, au fost descoperite până acum relicve importante. De exemplu, în peştera Coliboaia au fost găsite cele mai vechi desene rupestre din Europa Centrală, care au fost datate cu o vechime de 31.640 B.P. ani (before present, adică înainte de ziua de azi) în urma analizelor radiometrice.

Publicul va avea ocazia sâmbătă să descopere şi alte secrete păstrate mii de ani în peşteri mai puţin studiate din Bihor.

Pe lângă exponate, la vernisaj, organizatorii vor prezenta şi aplicaţii ale scannerului 3D folosit în subteran, un aparat care ajută la cercetarea peşterilor într-un mod noninvaziv.

La vernisajul programat sâmbătă, la ora 12, vor lua cuvântul managerul instituţiei muzeale, Gabriel Moisa, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, şi arheologul Călin Ghemiş, curatorul expoziţiei.

„Arheologia Peşterii - Cercetări în endocarstul Munţilor Bihor, Piatra Craiului şi Plopiş" va putea fi vizitată până în 15 octombrie în sala de expoziţii temporare a secţiei de Etnografie din Muzeul Ţării Crişurilor.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal şi Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, GISCAD S.R.L., Institutul de Speologie Emil G. Racoviţă pentru Studiul Vieţii în condiţii Extreme al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Speo Club Cristal Oradea şi Clubul de Speologie Speodava.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!