Cele două citadele universitare sunt, în sfârşit, unite de un element comun: ministrul Lucian Bode. Dacă Bode nu făcea rost, în condiţii specifice vremurilor, de o diplomă de inginer la Sorbonica, probabil că azi n-ar fi fost acuzat de plagiat pentru doctoratul obţinut la Babeş-Bolyai.

Dar nu aş fi foarte sigur de asta, căci dacă s-ar face o analiză severă a tuturor acestor lucrări ştiinţifice, s-ar putea să avem surpriza să constatăm că mulţi oameni de ştiinţă făcuţi la apelul de seară nu pot demonstra nici absolvirea claselor primare.

La Sorbonica deja ne-am consolat că plagiatorii nu păţesc nimic. Ba mai mult, doamna Ionescu, condamnată de justiţie pentru plagiat şi pusă să plătească daunele, a obţinut, de la aceeaşi justiţie, dreptul de a primi salariile restante pentru perioada când a fost pusă pe tuşă.

Iată că nici Universitatea clujeană nu scapă prilejul de a se face de râs. Analizează lucrarea lui Bode, vede că e plagiată şi, în loc să-l degradeze în faţa corpului universitar, o dă la întors. Cum că o fi teza plagiată, dar dacă Bode mai meştereşte la ea, dacă o mai scutură de praf, mai pune nişte ghilimele, poate să o arunce din nou pe piaţă.

E ca şi cum un judecător pus să-l pedepsească pe un spărgător nu-l condamnă, ci îi cere să mai şteargă urmele, ca hoţia să fie perfectă. Degeaba pun clujenii softul anti-plagiat pe opera lui Bode dacă la final îl spală. Şi între noi fie vorba, era suficient un soft de recunoaştere facială, ca toată lumea să-şi dea seama dacă omul are sau nu faţă de doctor.

Liberalii fac zid în jurul lui Bode căci, dacă pică el, pică şi Ciucă, iar asta nu-i place schiorului de la Cotroceni. Înclin să cred că singurii liberali care nu pot fi acuzaţi că şi-au copiat doctoratul sunt cei care nu au aşa ceva.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!