Cei patru copii filmaţi în timp ce vandalizează toaletele publice din parcul de pe strada Barcăului din Oradea au fost găsiţi. Paguba pe care au provocat-o este uriaşă, de aproape 75.000 lei, iar poliţiştii au şi deschis în caz un dosar penal pentru distrugere. 

Copiii au fost identificaţi, marţi, de polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei Oradea. Este vorba despre patru băieţi, dintre care trei - cu vârste de 11, 12 şi 15 ani - sunt din Oradea, iar unul, în vârstă de 13 ani, este din Sânmartin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar-şef Alina Fărcuţa, aceştia sunt cercetaţi acum într-un dosar penal pornit sub acuzația de distrugere.

"Polițiștii orădeni îi bănuiesc pe aceștia că, luna trecută, în noaptea de 28 spre 29 septembrie, ar fi distrus prin vandalizare, toaletele publice amplasate pe spațiul verde dintr-un parc de pe strada Barcăului din Oradea, provocând un prejudiciu total estimat la 75.000 lei", a explicat, joi, Fărcuţa. 

Solicitată să ofere amănunte despre caz - dacă cei patru băieţi şi-au recunoscut vina, dacă şi-au justificat în vreun fel faptele şi cine va achita prejudiciul - comisarul-şef Fărcuţa a declarat că, fiind vorba de minori, "ancheta se derulează după o procedură complexă şi nepublică".

"Legat de prejudiciu, acesta se va recupera în instanţă", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. 

Potrivit legii, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani pot fi traşi la răspundere doar dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele cu discernământ.

Cât despre eventualele daune care li se impută, răspunderea este a părinţilor sau a tutorilor legali, împotriva cărora păgubiţii se pot adresa pe cale judecătorească, prin acţiuni civile.

Cert este că ancheta este continuată de polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei Oradea, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai relatat, cercetările au fost declanşate la cererea Primăriei Oradea care a făcut publice imaginile cu cei 4 copii surprinşi vandalizând cele două toalete din Parcul Barcăului. Din filmare se vede cum copiii lovesc cu picioarele toaleta, forţează uşa de intrare, lovind cu tutorii smulşi de la arborii din parc, după care o escaladează şi lovesc luminatorul, încercând să intre. 

Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în parc şi pe strada Barcăului, pe 29 septembrie, după ora 3 noaptea, după cum a transmis, atunci, Primăria Oradea, explicând că administraţia locală se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcţii utilitare şi decorative, facilităţi de agrement şi sport din parcuri şi zone verzi.

Municipalitatea a făcut totodată apel către orădeni să contribuie la stoparea fenomenului şi să sune la Serviciul de Urgenţă 112 sau la Dispeceratul Poliţiei Locale, la numărul de telefon 0259/969, dacă observă persoane cu comportamente antisociale, care prin acţiunile lor afectează imaginea spaţiului public sau privat, sau periclitează siguranţa în utilizare a echipamentelor din parcuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!