Constructorii au reluat lucrările la parcarea de tip "park and ride" de lângă catedrala ortodoxă „Învierea Domnului” din fostul centru civic al Oradiei.

Deocamdată, muncitorii lucrează la dezafectarea canalului tehnic din beton masiv de pe amplasamentul viitoarei parcări, urmând ca pe amplasamentul eliberat să se desfășoare noi lucrări de descărcare arheologică.

„Constructorul a demarat desfacerea canalului tehnic de agent termic secundar, după aprobarea dată de Comisia Națională de Arheologie. În continuare se va desface canalul tehnic aferent agentului termic primar, mai exact pe porțiunea rămasă neatacată pe colțul sud-estic al parcării”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Serviciului Tehnic din cadrul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Annamaria Sava.

Lucrările la parcarea de tip "park and ride" au fost sistate în urmă cu un an, după descoperirea mai multor schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Raportul încheiat în urma săpăturilor de descărcare arheologică desfășurate peste vară a fost respins de Comisia Națională de Arheologie, care a cerut cercetări la fel ca în cazul construcției unei autostrăzi sub care nu se va mai interveni niciodată.

Comisia de la București a mai ordonat ca lucrările de demolare a zidului de beton construit în comunism, odată cu blocurile, să se desfășoare sub supravegherea arheologilor, iar noul proiect tehnic al lucrării să fie aprobat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Construcția parcării de lângă catedrala ortodoxă Învierea Neamului trebuia finalizată în decembrie 2021. Lucrarea a fost atribuită firmelor Erbașu și Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei.

Parkingul va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.