Sărbătorile de iarnă nu sunt la fel fără un brad natural în casă. Copiii îl înconjoară cu dragoste pentru că sub el vor găsi cadourile în noaptea magică, însă şi adulţii simt că atmosfera din casă se schimbă odată cu apariţia acestui simbol al Crăciunului. Acum, când această perioadă se apropie de final, bradul nu trebuie aruncat la întâmplare, pentru că din el se poate face un compost de cea mai bună calitate.

Cum sunt preluaţi brazii de angajaţii AVE Bihor

Dacă locuiţi la bloc, brazii trebuie pur şi simplu lăsaţi lângă ţarcuri sau insule de deşeuri, de unde vor fi preluaţi de angajaţii noştri. Iar dacă staţi la casă, trebuie să îi scoateţi în stradă, în ziua în care preluăm deşeul biodegradabil.

"Brazii pot fi aduşi şi la staţiile AVE Bihor din judeţ sau la ECO Bihor, iar preluarea lor se face în mod gratuit", arată Szekely Farkas Timea, responsabil de mediu AVE Bihor.

Ce se întâmplă cu brazii după preluare

Brazii ridicaţi de angajaţii AVE Bihor sunt aduşi la depozitul ecologic din Oradea, unde sunt tocaţi cu un utilaj special, înainte de a fi lăsaţi să intre în procesul de compostare. Ceea ce rezultă este aşezat apoi în şiruri lungi şi lăsat să se descompună mai multe luni. Urmează cernerea compostului, iar la final se obţine îngrăşământul sau pământul de flori.

"Prin compostare, materiile vegetale se descompun şi în final se transformă în humusul care face atât de mult bine grădinii dvs.", explică Szekely Farkas Timea.

Compostul se foloseşte în agricultură la ameliorarea solului, refacerea ecologică a zonelor degradate, reconstrucţia peisagistică, grădini private, horticultură, legumicultură.

Campania de preluare gratuită a brazilor de către angajaţii AVE Bihor se întinde din 9 până în 13 ianuarie.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!