Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.

Aportul AVE Bihor la schimbare 

Containerele obişnuite pentru deşeuri au fost înlocuite de pubele speciale pentru fiecare categorie în parte: resturi menajere (rezidual), hârtie/carton, sticlă, plastic/metal, deşeuri biodegradabile. De ce a fost necesară schimbarea? În 2021, de exemplu, cantitatea deşeuri municipale raportate Ministerului Mediului a fost de 22 de milioane de tone. Din care s-ar fi putut recicla 80%!

Dincolo de munca noastră de salubritate, fără de care reciclarea nu ar fi posibilă, ajutăm clienţii să colecteze separat deşeurile: le oferim calendare de colectare, ghiduri de colectare separată, facem acţiuni de conştientizare în tot judeţul. Dar până la urmă munca o face fiecare acasă, în propria gospodărie. Să vă spunem cum!

Cele 5 fracţii pe înţelesul tuturor

Plastic/metal -  se colectează în pubela galbenă, respectiv în sacul galben. Recipientele din plastic se clătesc cu apă rece înainte de a fi colectate separat, iar ambalajele lipite se depun la deşeuri reziduale. La PET-uri se scoate capacul şi se presează pentru a economisi spaţiu.

Hârtie/carton - se colectează în recipientul albastru, respectiv sacul menajer albastru: reviste, ziare, cutii de pizza (curate şi uscate), plicuri, cartoane de ouă, cutii. Hârtiile şi cartonul ce conţin reziduuri de mâncare, şerveţele de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasa NU se colectează separat.

Sticla - se colectează în recipientul verde. Sticla se reciclează în proporţie de 98%: ambalaje din sticlă fără capac, borcane, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice. NU se colectează pentru reciclare: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal.

Fracţia bio este pentru resturile vegetale din gospodărie, iar cea reziduală înseamnă tot ce nu a putut fi cuprins în categoriile de mai sus. Această ultimă fracţie trebuie să fie cât mai redusă ca volum, pentru a plăti facturi mai mici pentru salubritate.

În plus, dacă selectăm deşeurile, ajutăm la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate şi conservăm resursele naturale.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!