Golit de apă de aproape 10 ani, barajul Leșu este mai aproape de începerea lucrărilor de reabilitare.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat că investiția a primit un vot favorabil în cadrul ședinței Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe, ceea ce înseamnă că mai are nevoie de o hotărâre de Guvern ca să poată fi lansată licitația pentru identificarea unui constructor.

„În conformitate cu legislația în vigoare, în perioada următoare se va publica, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici aprobați pentru acumularea Leșu. Execuția efectivă a lucrărilor va începe după finalizarea procedurii de achiziție publică”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Acumularea permanentă Leșu are nevoie de lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani.

Lucrările care se vor face sunt de etanșeizare a măștii din amonte cu o geomembrană și de înlocuire a echipamentelor hidromecanice, pentru ca apoi barajul să fie monitorizat cu un laser-scaner. De asemenea, lucrarea hidrotehnică va avea panouri fotovoltaice, scară pentru pești și un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Investiția, în valoarea de 199.375.149 lei, va fi finanțată din bani europeni, atrași prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Lacul Leșu a fost golit în 2015, din cauza exfiltrațiilor mari. ABA Crișuri a demarat lucrările de reabilitare, oprite apoi din lipsă de finanțare, motiv pentru care nici n-au mai fost reluate.

Anul trecut, acumularea a împlinit 50 de ani de la darea ei în folosință.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!