În goana după bani, Primăria a reuşit să dea peste cap sistemul locurilor de parcare din Oradea cu care şoferii se obişnuiseră, fără măcar să-şi pună problema de a informa şi de a acomoda cetăţenii cu noutăţile, deşi aceştia vor fi arşi la buzunar.

Şi scump şi încurcat...

Începând de anul acesta, municipalitatea a introdus în funcţiune, în premieră pentru Oradea, fără niciun fel de publicitate sau vreo perioadă de acomodare, parcările de foarte scurtă durată, numite pretenţios din "zona 0". Aici staţionarea este permisă numai pentru o oră şi se taxează cu 8 lei sau, pentru cei care plătesc prin SMS de pe telefonul mobil, cu echivalentul a 1,90 euro pe oră.

În plus, intervalul de taxare a fost prelungit de la ora 7 - 18 la ora 21. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local a aprobat în noiembrie instituirea zonei "0", unde locurile de parcare sunt - mai exact, vor fi - marcate cu roşu, pentru a determina şoferii să folosească parcările supraetajate din zona centrală, unde staţionarea se taxează, la fel ca în 2021, cu 3 lei pe oră.

Parcările de culoare galbenă, cu staţionare de cel mult două ore, fac parte din "zona 1", iar cele de culoare albă, cu termen nelimitat, sunt în "zona 2".

... şi înşelător!

Municipalitatea a montat încă de săptămâna trecută indicatoarele pentru parcările din "zona 0" şi a început taxarea şoferilor la noile tarife, chiar dacă locurile sunt în continuare de culoare galbenă, ca până acum, şi nu au fost marcate distinct, cu roşu, aşa cum ar fi trebuit.

Reprezentanţii municipalităţii s-au scuzat faţă de BIHOREANUL cu faptul că temperaturile exterioare nu au permis revopsirea locurilor de parcare din zona centrală, deşi operaţiunea ar fi putut fi executată încă de anul trecut, pentru ca orădenii să se obişnuiască cu noile parcări.

Asta, cu atât mai mult cu cât locurile vor fi marcate în mod nefericit cu roşu, culoare ce semnifică în mod uzual o alarmă sau o interdicţie. Şi, mai ales, să le poată evita...

În centru, cel mult o oră!

Fără a le oferi orădenilor nicio păsuire şi nicio explicaţie cu privire la modul abrupt în care a fost instituit noul sistem, municipalitatea orădeană a transmis marţi, 11 ianuarie, un comunicat de presă prin care a anunţat că "în Oradea sunt 1.364 de locuri de parcare în «zona 0» – marcaj roşu, 1.756 în «zona 1» – marcaj galben şi 4.466 în «zona 2» – marcaj alb".

Pentru şoferii orădeni care nu au aflat încă pe propria piele, prin taxe de parcare majorate, comunicatorii municipalităţii amintesc că "«zona 0» de parcare (marcaj roşu) este situată în apropierea parcărilor supraetajate şi a instituţíilor publice de interes pentru utilizatori".

Potrivit evidenţelor municipalităţii, parcările de foarte scurtă durată au fost instituite pe străzile: Bicazului, Braşovului, Dunărea, Franz Schubert, Gheorghe Dima, Episcop Mihail Pavel, General David Praporgescu, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Nicolae Jiga, Parcul Traian, Piaţa 1 Decembrie, Primăriei, Roman Ciorogariu, Rovine, Snagovului, Traian Moşoiu şi Victor Babeş.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, municipalitatea le-a transmis orădenilor că "unele parcări de pe străzi din zona 0 sunt incluse parţial în această zonă şi parţial în zona 1 sau 2, conform semnalizărilor indicatoarelor de parcare, iar unele parcări de străzi din zonele 1 sau 2 vor fi modificate la nevoie în parcări de zona 0".

Chiar dacă orădenii se încurcă, Primăria nu va ieşi în pierdere pentru că "taxele achitate pentru zona 0 (n.r. tarif de 8 lei pe oră) sunt valabile şi în zonele 1 (n.r. tarif de 4 lei pe oră) şi 2 (n.r. tarif de 3 lei pe oră), însă taxele achitate pentru zonele 1 şi 2 nu sunt valabile în zona 0".

1.756 locuri de parcare cu galben

Conform comunicatului Primăriei, "zona 1" de parcare, marcată cu galben, cuprinde 1.756 de locuri.

Acestea sunt situate pe străzile: Ady Endre, Aleea Gojdu,  Aleea Ştrandului, Armatei Române, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Calea Clujului (Platou Poliţia Rutieră), Ceyrat, Corneliu Coposu, Cuza Vodă, Decebal, Deltei, Dimitrie Cantemir, Duiliu Zamfirescu, George Enescu, Gheorghe Doja, Griviţei, Iuliu Maniu, Iza, Jean Calvin, Libertăţii, Magheru, Menumorut, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Mihail Sadoveanu, Nufărului, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa Bucureşti, Piaţa Emanuil Gojdu, Piaţa Ion Creangă, Postăvarului, Republicii, Szigligeti Ede, Spiru Haret, Teatrului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu, Universităţii şi Victor Babeş.

Ca în cazul anterior, "taxele achitate pentru zona 1 sunt valabile şi în zona 2, dar nu sunt valabile în zona 0".

Parcări pe alb numai în cartiere

"Zona 2", cu marcaj alb, cuprinde 4.466 de locuri de parcare situate pe străzile 1848, Ady Endre, Alexandru Cazaban, Arany Janos, Armatei Române, Calea Clujului, Calea Matei Basarab, Calugăreni, Cele Trei Crişuri, Cezar Boliac, Colinelor, Crinului, Constantin Brâncoveanu, Constantin Tănase, Cuza Vodă, Dacia, Decebal, Episcop Ioan Suciu, Evreilor Deportaţi, Garoafei, George Bariţiu, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, I.L. Caragiale, Ion Buzoianu, Iuliu Maniu, Lămâiţei, Menumorut, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Muscatei, Nicolae Jiga, Parcul Petofi Sandor, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa Emanuil Gojdu, Piaţa Rahovei, Primăriei, Republicii, Roman Ciorogariu, Săvineştilor, Sf. Apostol Andrei, Simion Barnuţiu, Sulyok Istvan, Ştefan cel Mare, Titu Maiorescu, Tuberozelor, Tudor Vladimirescu, Ulmului, Universităţii şi Whilliam Shakespeare.

Desigur că şi în acest caz şoferii ar trebui să fie atenţi pentru că "unele parcări de pe străzi din zona 2 sunt incluse parţial în această zonă şi parţial în zona 0 sau 1, conform semnalizărilor indicatoarelor de parcare".

Parcare cu prefix

Cea mai sigură metodă pentru ca orădenii să nu se trezească amendaţi deşi şi-au plătit parcarea este să verifice de două ori înscrisurile de pe indicatorul montat de Primărie.

În zona centrală, locurile de parcare situate pe o rază de circa 300 metri de la parcările supraetajate din străzile Independenţei, Gheorghe Bariţiu, Tribunalului şi Braşovului sunt, de fapt, parcări de culoare roşie taxate cu 8 lei pe oră, chiar dacă nu au fost revopsite şi au rămas tot galbene.

Mai mult, deşi nici măcar nu s-a obosit să anunţe public, municipalitatea a complicat şi sistemul de plată a parcării cu ajutorul telefonului mobil.

Dacă până acum conducătorii trimiteau un SMS cu numărul maşinii la numărul de telefon 7401, pe care îl puteau salva în smarphone, uşurându-şi viaţa, acum numărul maşinii trebuie să fie precedat de un prefix în funcţie de zona de parcare şi de durata de staţionare.

Spre exemplu, pentru parcarea în "zona 0" timp de o jumătate de oră, pentru care vor plăti 0,95 euro, echivalentul celor 4 lei, aceştia vor tasta prefixul 185 înaintea numărului de maşină, mesajul devenind, de exemplu, 185BH01AAA.

Pentru staţionare de o oră în "zona 0" (n.r. tarif 1,90 euro) prefixul este 186 iar mesajul devine 186BH01AAA.

Pentru staţionarea timp de o jumătate de oră în "zona 1", de culoare galbenă (n.r. tarif 0,48 euro), prefixul este 180, care devine 181 pentru o oră (n.r. tarif 0,95 euro), respectiv 182 pentru două ore (n.r. tarif 1,90 euro).

Pentru staţionarea în "zona 2" de culoare albă prefixul este 241 pentru o oră (n.r. tarif 0,83 euro), 242 pentru două ore (n.r. tarif 1,67 euro) şi 245 pentru cinci ore (3,57 euro).

Evident că, în "buna" tradiţie a Primăriei orădene, informaţiile de mai sus nu sunt traduse pe indicatoare şi în alte limbi, cum ar fi maghiară sau engleză, pentru a fi uşor accesibile şi etnicilor maghiari sau turiştilor, aşadar pentru aceştia lucrurile sunt şi mai complicate...