Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat propunerea conducerii PNL de a face tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile pentru Președinția României din toamnă, adică să fie „candidat” la funcția de premier, a scris săptămâna trecută o publicație din Capitală, citând surse liberale, și arătând că așa s-ar fi împușcat doi iepuri. Pe de o parte, fiindcă Bolojan are o percepție pozitivă în electorat (politicianul „care face”), s-ar fi transferat din imaginea lui și asupra lui Ciucă. Pe de alta, întrucât Bolojan s-a pronunțat categoric împotriva guvernării și a alianței cu PSD în alegerile din 9 iunie, liberalii le-ar fi arătat pisica social-democraților.

Bolojan a zis pas, așa cum a mai respins de-a lungul anilor și alte poziții în Guvern, dar de data asta a refuzat însăși conducerea Guvernului, în ipoteza că Ciucă ar fi ales președinte al țării. Câți alți politicieni ar rezista tentației de a fi premieri, fie și numai propuși? Unii ar zice că Bolojan face fițe, ca să sublinieze diferența față de politicienii din rândul cărora, totuși, face parte. Alții îl condamnă, căci refuză României șansa de a se dezvolta accelerat, așa cum s-a dezvoltat, sub conducerea lui, Oradea și Bihorul.

Drama e că României chiar îi trebuie (cel puțin) un Bolojan. Are nevoie ca de aer de un lider care să facă la nivelul întregii țări ceea ce el a făcut la nivel local și județean. Toți știm că România are prea mulți bugetari, or el a concediat un sfert din personalul Primăriei Oradea și l-a înjumătățit pe cel al CJ Bihor, și încă cu rezultate spectaculoase. Toți ne plângem că România are un deficit dramatic de infrastructură de toate felurile, de la cea de transport până la cea sanitară. Or Bolojan a croit drumuri și în oraș, și în județ, a modernizat spitalele, școlile, ba chiar și administrația însăși, punând-o sub criteriul eficienței. Lucrezi, ești apreciat! Tai frunze la câini, pa!

De ce, totuși, Bolojan se încăpățânează să nu facă pasul spre Guvern? Motivele sunt multe. În primul rând pentru că, așa cum a mai spus-o, nu își bate joc de voturile încredințate de bihoreni, care tocmai l-au reales în fruntea județului. Apoi, pentru că propunerea șefilor PNL e pur politicianistă: chiar și în cazul, improbabil, în care Ciucă ar ajunge președinte exploatându-i imaginea, liberalii nu pot impune un premier, din pricina procentelor. Să zicem totuși, de dragul scenariilor, că l-ar propune - credeți că i-ar vota Parlamentul un program de guvernare radical?

Prin urmare, Ilie Bolojan e condamnat să nici măcar nu vorbească despre astfel de ipoteze fantasmagorice și să rămână la munca de jos. Bolojan este soluția pe care, de fapt, o visează doar minoritatea celor care ar vrea ieșirea dintr-un cerc vicios în care majoritatea joacă precum într-o horă: se învârte, dar fără să înainteze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!