Brutăria veche de 300 de ani din Cetatea Oradea, care alimenta cu pâine întreg județul, va fi repusă în funcțiune de proprietarii localului Piața 9.

Brutărie cu terase

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, „Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) a avizat favorabil proiectul de readucere la viață a brutăriei din Cetatea Oradea. Odată finalizată investiția, vizitatorii se vor putea plimba prin încăperile de producere a pâinii.

Corpul H din Cetate, unde municipalitatea intenționa inițial să amenajeze Muzeul Pâinii, va fi recompartimentat ca spațiu de alimentație publică.

Honest Food SRL (deținătorul restaurantului Piața 9 - n.r.) a solicitat aviz arhitect-șef pentru un proiect de recompartimentare și amenajări interioare și exterioare la corpul H din cetate. Modificările se vor face în scopul amenajării unor spații de alimentație publică (restaurant și cafenea) brutărie și cofetărie. De asemenea, se propune amenajarea a două terase în exteriorul clădirii, una aferentă restaurantului de 165 mp și una aferentă cafenelei de 151 metru pătrați”, a transmis Primăria.

Cuptoarele vor fi repornite

După cum BIHOREANUL a mai scris, vechile cuptoare au fost repuse în reabilitare, iar vizitatorii monumentului istoric vor putea urmări printr-un perete de sticlă procesul de producere a produselor de panificație.

„Vorbim despre o clădire istorică a cărei destinație a fost brutărie, iar prin investiția propusă se reactivează istoria acesteia. Cuptoarele existente au fost readuse la viață și, ca noutate, se va realiza un circuit intern de vizitare a procesului de coacere și pregătire a pâinii și produselor de panificație. Important de știut că prin avizarea și realizarea acestui proiect nu vor exista modificări de structură a clădiri”, a declarat Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.

Proiectul avizat de CMUAT prevede amenajarea la parter a unei zone de restaurant și a uneia de brutărie și cofetărie care va fi accesibilă și publicului. „Spațiile vor fi despărțite prin pereți de sticlă pentru a oferi vizitatorilor vizibilitate asupra întregului proces de realizare a pâinii”, a transmis Primăria.

Trei secole de pâine caldă

Cuptoarele brutăriei din incinta fortificaţiei au fost redimensionate pentru a produce doar 2.000 de pâini faţă de capacitatea totală de 6.000 de pâini pe zi.

Brutăria, care a fost până la sfârşitul secolului trecut unul dintre principalii furnizori de pâine din judeţ, va fi redeschisă mai mult pentru a atrage vizitatorii Cetăţii într-o activitate interactivă decât pentru a face profit.

Conform datelor oficiale, clădirea, în forma în care arată astăzi, a fost construită imediat după cucerirea cetăţii de către austrieci, în anul 1692, din ordinul generalului Corbelli.

Ridicată pe amplasamentul fostei magazii de alimente, brutăria s-a construit cel mai probabil după planurile inginerului militar, baronul Ernst von Borgsdorf, însărcinat de Curtea vieneză cu elaborarea planurilor de refacere a cetăţii.

Clădirea şi-a păstrat funcţiunea principală din anul 1692 şi până 1997, producând vreme de 305 ani pâine pentru bihoreni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!