USR Bihor acuză Primăria Oradea că nu îşi doreşte cu adevărat să gestioneze un proces de bugetare participativă „veritabil" în cadrul căruia orădenii să aleagă proiectele propuse de concitadini.

„Nu a publicat calendarul întâlnirilor!"

Potrivit unui comunicat al USR Bihor, cel mai bun argument îl constituie reducerea bugetului pus la dispoziţie pentru implementarea proiectelor propuse de orădeni.

„Primăria Oradea ne-a arătat că nu pare a fi dornică cu adevărat să creeze şi să gestioneze un proiect de Bugetare Participativă veritabil. Putem deduce asta şi din sumele alocate faţă de ediţiile trecute, acum fiind alocat un buget de doar 1,5 milioane de lei, în ciuda solicitărilor noastre a dubla suma", a transmis USR Bihor.

Reprezentanţii Uniunii acuză municipalitatea de lipsa de interes pentru procesul de consultare publică. „Saga continuă cu etapa votului fizic, programat să se desfăşoare începând de azi (n.r. 5 septembrie) până pe 25 septembrie 2022. Pentru a ne convinge de lipsa de interes, Primăria Oradea nu a publicat până acum calendarul întâlnirilor. Cel prezent pe site este din 2019! (foto jos)", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii USR susţin că municipalitatea orădeană a reuşit să facă "neatractiv" procesul de consultare publică "în primul rând pentru că o parte mică din proiectele câştigătoare din cadrul ediţiilor anterioare au fost implementate, iar în al doilea rând pentru modificările repetate aduse regulamentului, reducerea bugetului/proiect şi slaba promovare".

„Ce-aţi făcut cu voturile?"

După cum BIHOREANUL a mai scris, vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab, a remarcat în iulie că, deşi propunerea sa privind desfăşurarea votului pe categorii nu a fost aprobată de Consiliul Local, la deschiderea votului online orădenii au putut vota în câte un proiect în fiecare categorie în loc de unul singur din cele 73 acceptate de juriu.

„După 3 zile de vot multiplu, fără informări clare pe platformă, fără nici un fel de comunicare de altfel, a intervenit modificarea conform regulamentului. Astfel, cine intra pe site cu convingerea că poate vota câte un proiect din fiecare domeniu, s-a trezit cu un vot dat, poate pentru un proiect pe care îl aprecia, dar fără să fie principala sa opţiune", a arătat în comunicatul său, USR Bihor.

Reprezentanţii Uniunii au cerut municipalităţii "să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni" şi să dea explicaţii cu privire la modul în care a rezolvat problema votului multiplu. „Vrem să comunice cum a rezolvat problema voturilor multiple exprimate în primele 3 zile ale etapei de votare. Mai precis, vrem să ştim câte voturi au fost anulate şi cum", a transmis USR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!