În plină iarnă, 20 de familii din Sântandrei, unele cu copii mici, iar altele aflate în izolare cu Covid-19, au fost debranşate joi de la reţeaua de apă, iar vineri şi de la cea de canalizare de către angajaţii Companiei de Apă Oradea.

Cele 20 de case au fost construite de controversatul Călin Raita, care a ridicat și cartierele Orizont din Paleu, unde ani la rând proprietarii au avut probleme cu rețelele de utilități.

Întâi apa, apoi canalizarea...

Scandalurile din jurul dezvoltatorului imobiliar Călin Raita par să nu mai aibă sfârşit. Proprietarii caselor construite de Raita în Sântandrei, pe strada Ghioceilor, situată în spatele cartierului de blocuri Orhideea, ridicat tot de el, se spală de joi cu apă tehnologică, dintr-un puţ al organizării de şantier. În acest răstimp, reţeaua de canalizare, blindată la capăt, se umple treptat şi riscă să răbufnească în cămine, curţi sau locuinţe.

Neplăcuta situație a apărut după ce Compania de Apă a depistat că cele 20 de case au branșamente ilegale.

"În cursul zilei de joi, m-a sunat o vecină să îmi spună că se taie apa. L-am sunat pe domnul Raita, de la care am cumpărat casa, să îi spun ce se întâmplă. Acesta a venit cu un buldoexcavator şi a legat toată strada la forajul dânsului din cartierul Orhideea. A doua zi, ne-au tăiat şi canalizarea", a declarat pentru BIHOREANUL Adina Cornea, unul dintre proprietarii din strada Ghioceilor.

Captivi în case

Situaţia proprietarilor este cu atât mai gravă cu cât majoritatea sunt familii tinere, cu copii, unii de doar câteva luni, iar printre locuitori sunt inclusiv persoane aflate în izolare, ca urmare a infectării cu Covid-19. "Fetiţa mea de nouă ani este infectată. Vineri am chemat ambulanţa că nu se simţea bine, dar am spus să o lase acasă, că o îngrijesc eu. Suntem blocaţi în casă şi nu putem merge nici să rezolvăm problema asta cu apa", a spus femeia.

Locuitorii străzii se plâng că autorităţile i-au lăsat de izbelişte. "Domnul Raita a fost singurul care ne-a ajutat. Când am sunat, a venit şi ne-a legat la apă. Când l-am sunat pe primar (n.r. primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş), replica lui a fost că ne poate ajuta doar cu alimente, iar cei de la Compania de Apă Oradea ne-au transmis că trebuie să plătim noi sau Raita 77.000 lei, pentru că ne-am racordat ilegal", a povestit Cornea.

"Se poate vedea cât am consumat"

Femeia îşi recunoaşte partea de vină. "În contractul de cumpărare a casei scria că trebuie să ne înfiinţăm asociaţie de proprietari şi să plătim după contor, lucru care, e drept, nu s-a întâmplat, dar fiecare familie are apometru în curte şi se poate vedea cât a consumat", a spus aceasta.

Așadar, proprietarii caselor au consumat apă, au folosit rețeaua de canalizare, dar nu au plătit nicio factură nimănui. 

Totuși, Cornea s-ar fi aşteptat de la CAO măcar la un avertisment. "Ar fi trebuit să ne dea un preaviz, ceva, nu să ne taie apa. Nu a venit nimeni să spună «Tu consumi ilegal»", a declarat femeia.

Este cu atât mai supărată cu cât CAO le-a cerut locuitorilor străzii să plătească retroactiv. "Ni s-a spus că suntem hoţi, că nimeni n-are contract (n.r. cu CAO) şi că trebuie să plătim pe trei ani în urmă, deşi eu m-am întăbulat pe 7 iulie 2020. De ce să plătesc pe trei ani în urmă dacă am apometru, se vede cât am consumat, iar de mutat, m-am mutat în iulie 2021?", a protestat aceasta.

O factură de 15.000 de euro

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii CAO au declarat că situaţia a ieşit la iveală întâmplător.

"Reţeaua de pe strada Ghioceilor aparţine dezvoltatorului imobiliar. În timp ce făceau verificări ale pierderilor de pe reţea, colegii mei au descoperit că dezvoltatorul s-a racordat în reţeaua Companiei de Apă Oradea. Cu această ocazie au fost descoperite 20 de racorduri de apă şi canalizare frauduloase, fapt pentru care, conform regulamentului nostru, am procedat la blindarea reţelelor", a declarat directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.

 

Potrivit acestuia, nu exista altă soluţie. "CAO nu taie nimănui apa dacă are contract, normativele interzic asta, dar în cazul celor care fură apă, nu avem ce face altceva", a spus Chindlea.

Directorul a afirmat că singura variantă pentru intrarea în legalitate este ca Raita, în calitate de proprietar al reţelei, şi proprietarii celor 20 de case, să plătească un consum mediu de apă aferent unui număr de 2,5 persoane pentru fiecare racord pe trei ani în urmă. Adică, cu taxă de branşare cu tot, 77.000 lei, echivalentul a 15.500 euro.

"Nu plătesc nimic!"

Arătat cu degetul, dezvoltatorul imobiliar Călin Raita neagă orice vină. "Nu plătesc nimic! Nu stau în 15.000 de euro, dar n-am de ce plăti", a declarat acesta, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Raita susţine că şi-a onorat toate obligaţiile. "Am făcut reţea de apă pe strada Narciselor pentru 100 de familii şi 11 blocuri, pe care am predat-o la Primărie încă din martie 2021, care apoi a predat-o la Apă-Canal. În reţeaua asta e legată şi reţeaua din strada Ghioceilor", a susţinut acesta.

Dezvoltatorul imobiliar spune că şi-a avertizat din capul locului cumpărătorii caselor să intre în legalitate. "Oamenii ştiau de la întăbulare, din contractul de vânzare-cumpărare, că trebuie să îşi constituie asociaţie pe un contor general sau să îşi facă, dacă vor, fiecare, contract şi contor separat", a spus constructorul.

Raita şi-a declinat orice responsabilitate: "Casele sunt vândute deja de doi ani, perioadă în care cumpărătorii au consumat fără să plătească la nimeni, nimic. Nu intru mai mult în discuţii".

Negocieri după mini-vacanţă

Având în vedere mini-vacanţa de Ziua Principatelor Unite, situaţia locuitorilor din strada Ghioceilor îşi va găsi o rezolvare abia de marți încolo. "S-a nimerit cum nu se poate mai prost, este weekend-ul acesta prelungit, vom vedea ce se poate face la începutul săptămânii viitoare", a declarat primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş.

Din surse neoficiale, BIHOREANUL a aflat că marţi dimineaţă urmează să aibă loc la Primărie o întâlnire între părţi, la care Călin Raita şi-a fi declinat din start prezenţa. Proprietarii caselor urmează să se sfătuiască cu ce mandat vor merge la discuţiile cu reprezentanţii CAO.

Între timp, singura soluţie este să se spele cu apă din puţul lui Raita, iar atunci când canalizarea se va umple, să închirieze o vidanjă. Tot de la CAO...