PSD Bihor a tras joi linie sub campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Aurel Mohan și Adrian Madar, candidați la președinția Consiliului Județean Bihor și, respectiv, conducerea Primăriei Oradea, au susținut că formațiunea politică a avut o campanie electorală onestă, fără atacuri la persoană.

Întrebați în conferința de presă despre scandalul care-l vizează pe prefectul de Bihor, PNL-istul Dumitru Țiplea, aceștia au spus că „nu poate să nu ne preocupe predispozițiile unora pentru acțiuni lipsite de etică”. 

„O campanie electorală corectă și onestă...”

„PSD a avut o campanie electorală corectă, onestă, în care am mers pe dezvoltare, pe creștere, și nu am atacat, nu am vorbit rău de nimeni. Am venit doar cu prezentarea de soluții și cu alternativă”, a spus președintele PSD Bihor, Aurel Mohan.

Pesedistul a declarat că în cadrul campaniei s-a întâlnit cu mii de alegători care i-au spus nemulțumirile. „Principalele trei probleme care îi frământă pe bihoreni sunt lipsa locurilor de muncă, nivelul scăzut al salariilor și dezvoltarea neechilibrată”, a susținut liderul PSD Bihor. Aurel Mohan a adăugat că investițiile trebuie să vizeze toate localitățile, indiferent de culoarea politică a primarului, iar acestea ar trebui să fie, în prealabil, dezbătute cu cetățenii.

„Bihorenii sunt nevorbiți”

Social-democrații au spus că le propun alegătorilor o administrație bazată pe transparență. „Orădenii, ca și bihorenii, sunt nevorbiți, nu îi ascultă nimeni, nu există dezbatere, nu există consultare... Există senzația unei administrații extrem de ocupate, care se ocupă de lucruri foarte importante, dar care nu mai are timp și de cetățeni”, a spus, la rândul său, candidatul PSD Bihor la Primăria Oradiei, Adrian Madar.

Pesedistul a criticat „aroganța liberalilor” în raport cu orădenii. „Viitorul primar va trebui să stea un an sau doi, între cetățeni, în cartiere, ca oamenii să simtă că Primăria este ceea ce ar trebui să fie și nu această entitate puternică, bogată, avidă după bani care este Primăria municipiului Oradea”, a spus pesedistul.

Deși pesediștii au refuzat să dea un pronostic pentru alegerile locale de duminică, Madar a spus că va fi o finală strânsă între PSD și PNL. „Există o șansă, cu care Oradea nu s-a întâlnit de foarte mulți ani, să apară o surpriză”, a zis acesta.

„Nu suntem adepții atacurilor la persoană”

Social-democrații s-au ferit, joi, de conflicte cu adversarii politici. Întrebat de jurnaliști despre această temă, Aurel Mohan a refuzat să răspundă acuzațiilor USR Bihor care a publicat în campanie un material cu titlul „Falsitatea unui partid ce promite, dar nu livrează nimic: PSD Bihor”. „Noi am dus o campanie cinstită, corectă, onestă, fără atacuri la persoană. Am vorbit de ce s-a făcut, ce nu s-a făcut și ce vrem să facem pentru și cu cetățenii”, a răspuns Mohan, adăugând „le dorim sănătate!”.

Președintele PSD Bihor a fost ceva mai nuanțat în cazul bombei de campanie care l-a vizat, zilele trecute, pe prefectul de Bihor, liberalul Dumitru Țiplea. Cu 24 de ani în urmă, acesta a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că, în studenție, a falsificat legitimații de călătorie cu reduceri pe liniile CFR.

„Nu suntem adepții atacurilor la persoană sau denigrării, dar nu poate să nu ne preocupe predispozițiile unora pentru acțiuni lipsite de etică”, a spus Mohan.

Acesta a remarcat însă „tupeul și ipocrizia unora când vine vorba de etică”, cu referire, fără a-i spune totuși numele, la prefectul de Bihor.

Madar vrea ca prefectul să prezinte reabilitarea

La rândul său, Adrian Madar a susținut că prefectul de Bihor trebuie să arate că e reabilitat. „Nu poate ocupa o funcție de prefect o persoană cu condamnare penală care nu a fost reabilitată. Bănuiesc că domnul prefect are o reabilitare, pe care trebuie să o prezinte urgent, altfel trebuia demis încă de ieri”, a spus PSD-istul. 

Merită precizat că, potrivit legislației din România, în cazul pedepselor care nu depășesc doi ani de închisoare, reabilitarea are loc de drept, „dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune”.

Pe de altă parte, social-democratul, care a câștigat anul trecut un proces intentat municipalității în anul 2020, prin care a contestat tarifele de salubritate din Oradea, a remarcat că nici primarul Florin Birta, nici prefectul Țiplea, care este garantul legalității, nu au luat măsuri, după sentință, pentru corectarea stării de fapt.

La acea dată Madar a contestat legalitatea includerii în tariful de salubritate a cotei de profit de 10% aferentă cheltuielilor cu depunerea deșeurilor la rampă, lucru confirmat și de Curtea de Apel Oradea. Sentința, valabilă pentru o stare de fapt anterioară, nu are însă niciun efect asupra actualelor tarife, pentru că de atunci legislația referitoare la taxarea serviciilor de salubritate s-a modificat, iar tarifele nu mai includ și cota de 10%.

În conferința de joi, Adrian Madar a subliniat că, liberal ca primarul Birta și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, Dumitru Țiplea nu a atacat în contencios administrativ nicio hotărâre a celor două instituții.

În finalul conferinței de presă, Mohan și Madar i-au îndemnat pe alegătorii bihoreni să se prezinte duminică la vot pentru a le da legitimitate viitorilor aleși.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!