Judecătoria Beiuş a pronunţat sentinţa în cumplitul caz al pădurarului bihorean Marius Laza, care a murit în primăvara anului 2021, după ce a fost împușcat în cap din greşeală de un consătean, la o partidă de braconaj desfășurată lângă Remetea. Instanţa l-a condamnat la detenţie atât pe cel care a tras glonţul “criminal”, cât şi pe ceilalţi “vânători”, între care şi primarul PSD al comunei Remetea, Adrian Ştefănică.

Braconieri la judecată

În total, 6 persoane au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş după tragicul accident de vânătoare care, pe 7 mai 2021, a lăsat trei copii orfani de tată. Victima, Marius Laza, un pădurar în vârstă de 46 de ani din Remetea, participa la o vânătoare clandestină. Nu singur.

A ieşit în pădure alături de Adrian Ştefănică (primarul comunei Remetea) şi Cosmin Iştoc (inspector de protecţia mediului în cadrul Primăriei Remetea) - cu toţii vânători, împreună cu Alin Letea (agent de pază), Nicolae Magda (zilier) şi Sebastian Bologa - care urmau să fie gonaci, adică cei care stârnesc vânatul din ascunzători şi îl gonesc spre vânătorii ascunşi în standuri.

Bologa a rămas în preajma lui Laza, în timp ce Ştefănică, Iştoc şi gonacii lor, Letea şi Magda, au pornit în alte zone ale pădurii. Deşi gonacii nu folosesc armele în timpul partidelor colective, Bologa a făcut-o. Văzând un mistreţ într-un desiş, acesta a tras două focuri. Primul l-a nimerit pe animal, însă al doilea a ricoşat şi s-a înfipt în capul lui Marius Laza, care a căzut la pământ. O zi mai târziu, în ciuda eforturilor depuse de medicii de la Spitalul Judeţean din Oradea, Laza a murit...

Fără scrupule

Cercetările care au urmat au arătat că, după moartea tovarăşului lor, braconierii l-au lăsat să agonizeze aproape o oră, ca să poată ascunde urmele vânătorii interzise.

„Lipsit de scrupule sau manipulat de restul participanţilor, inculpatul Sebastian Bologa a decis că viaţa victimei valorează mai puţin decât încercarea de a asigura sustragerea de la urmărire penală a celorlalţi participanţi şi, astfel, l-a lăsat în stare de agonie pe Laza Marius timp de aproximativ o oră. Primul apel la 112 are loc după aproximativ 30-40 de minute de la momentul în care inculpatul l-a împuşcat accidental pe Laza Marius, mai exact la ora 13:24. Apelul a fost efectuat abia în momentul în care inculpaţii au considerat că nu mai există urme ale infracţiunilor de braconaj”, au consemnat procurorii în rechizitoriu.

Victima a fost urcată în maşina lui Ştefănică şi transportată până într-o zonă accesibilă echipajului medical. Preluat de un elicopter SMURD în stare critică, Laza a ajuns la Spitalul Judeţean cu o plagă împuşcată craniană frontală şi traumatism cranio-cerebral sever, fiind dus imediat în sala de operaţie. După intervenţie, Laza a rămas în comă la Terapie Intensivă, unde s-a stins din viaţă o zi mai târziu.

În timpul anchetei, Bologa şi-a asumat vina pentru împuşcarea consăteanului său, dar a refuzat să dezvăluie numele celorlalţi braconieri, care, culmea, nu s-au învăţat minte: pe 9 mai, adică la numai 2 zile după tragedie, Adrian Ştefănică, împreună cu Ioan Lezeu (constructor din zonă) şi Cosmin Iştoc au ieşit din nou la vânătoare, de astă dată una autorizată.

Primiseră aprobare doar pentru mistreţi, dar Iştoc a împușcat şi un cerb, animal pentru care era, deja, perioadă de prohibiţie. Sălbăticiunea ucisă a fost apoi transportată de primar la o cabană din Valea Sohodolului deţinută de fratele său, Ioan Ştefănică, inginer silvic şi şef de district la Ocolul Silvic Beiuş.

Mincinoşi până la capăt

Procesul braconierilor a început în vara lui 2022, la Judecătoria Beiuş, unde dezbaterile s-au  prelungit până în ianuarie 2024, când judecătoarea Emilia Prahanca a declarat cercetările închise şi a intrat în deliberări.

Verdictul s-a lăsat aşteptat până luni, 30 septembrie, când, după 12 amânări, toţi cei 6 inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la pedepse cu executare: Sebastian Bologa a primit 4 ani de detenţie, Adrian Ştefănică - 2 ani şi 4 luni de închisoare, iar ceilalţi patru – Iştoc, Lezeu, Letea şi Magda – câte 2 ani de închisoare cu executare.

Din sentinţa judecătorească întinsă pe 61 de pagini reiese că cei 6 braconieri au dat declaraţii contradictorii, atât în timpul anchetei, cât şi al procesului. Bologa şi-a asumat vina pentru moartea pădurarului, însă nu şi-a denunţat tovarăşii de braconaj, iar aceştia au profitat...

„Apărarea este nereală”

Indivizii au negat că au fost împreună cu el şi şi-au fabricat alibiuri care îi „plasau” în zona în care s-a produs accidentul, dar cu alte treburi, şi niciunul nu a auzit împuşcături.

Primarul Ştefănică, de pildă, a pretins că Bologa l-a sunat să-i ceară ajutor pentru că era văr cu pădurarul mort şi s-a nimerit în zonă căci, fiind şi brigadier silvic, fusese să verifice, vezi Doamne, dacă nu sunt hoţi de lemne în pădure. Letea, vecin cu Adrian Ştefănică, a susţinut că a fost luat de acasă de acesta, ca să nu fie singur, în caz că s-ar întâlni cu hoţi, Magda a pretins că a ajuns în pădure căutând un loc de păşunat pentru capre, iar Iştoc că a căutat pari pentru remorcă, cu care să transporte baloţi cu fân.

„Probele administrate au relevat că nu au efectuat activitățile prezentate organelor judiciare, ceea ce conduce la concluzia că apărarea lor este nereală”, se arată în hotărârea în care instanţa remarcă „lipsa de substanţă a apărării inculpaților”, contrazicerile dintre declarațiile acestora și ale propriilor martori aduşi să le susţină apărarea, lipsa de explicații rezonabile la întrebările care le-au fost adresate în timpul anchetei şi procesului sau „simpla evitare a unor răspunsuri la obiect”.

„Declaraţiile martorilor, coroborate cu declarațiile parților civile, cu datele de trafic şi localizare a celulelor de telefonie mobilă, cu înregistrările video, confirmă faptul că inculpații au săvârşit faptele reţinute în sarcina lor cu formele de vinovăţie prevăzute de lege”, a stabilit judecătoarea.

Fără funcţii!

În cazul lui Sebastian Bologa, judecătoarea a decis ca acesta să plătească soţiei şi copiilor victimei sale daune morale de 200.000 euro, dar şi cheltuielile de judecată, în sumă de 10.000 lei, iar Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Bihor alţi 1.500 euro pentru mistreţul pe care l-a împuşcat în timpul vânătorii interzise.

De asemenea, constructorul Ioan Lezeu, cel care a împuşcat fără drept cerbul în timpul vânătorii din 9 mai 2021, a fost obligat să-i achite contravaloarea, în sumă de 12.000 euro.

Judecătoarea a decis, de asemenea, să confişte toate armele braconierilor dar şi ca, vreme de 5 ani, cei 6 braconieri să aibă interdicţie de a vâna, precum şi de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Hotărârea Judecătoriei Beiuş poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare, caz în care procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea, o veste bună mai ales pentru primarul PSD al comunei Remetea, Adrian Ştefănică, care încă nici nu a apucat să se bucure de funcţie, tot după o pauză forţată. 

Primar al comunei în perioada 2012 - 2020, Ştefănică a fost obligat să se retragă din pricina procesului pierdut cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a găsit vinovat de incompatibilitate şi i-a interzis să deţină o funcţie publică vreme de 3 ani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!