Episcopia Ortodoxă a Oradiei îngroașă rândurile celor care îl critică pe preotul-regizor Ciprian Mega, paroh al Bisericii Sf. Spiridon din Oradea, pentru vizita făcută la Moscova, unde a participat la un festival de film și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin.

La solicitarea redacției PressOne, care a publicat un articol despre preotul orădean, pelicula „21 de rubini” și vizita controversată în capitala Rusiei, Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei a transmis că Ciprian Mega nu a avut acordul „din partea Chiriarhului locului, nici pentru realizarea filmului și nici pentru promovarea acestuia”.

Pare însă lesne de înțeles că un asemenea acord ar fi fost imposibil de cerut și de primit, dat fiind că în pelicula „21 de rubini” este interpretat inclusiv episcopul ortodox Sofronie, prezentat ca un prelat participant la o chermeză, unde se ghiftuiește și se îmbată.

Totodată, Episcopia Ortodoxă a Oradiei arată că gestul lui Mega îi umbrește statutul, atingând și sfera sensibilă a geopoliticii actuale.

„Este cât se poate de limpede, demnitatea sacramentală de preot nu poate fi suspendată temporar sau asumată selectiv în funcție de interesele personale. De aceea, este exclusă de logica rânduielii bisericești varianta de a fi mers la Moscova doar în calitatea sa de regizor cineast sau de persoană privată. Gestul său umbrește astfel statutul său de preot, acțiunile sale depășind cu mult cadrele misiunii Bisericii și atingând sfera foarte sensibilă și tensionată a geopoliticii actuale provocată de războiul de agresiune purtat împotriva Ucrainei”, a transmis Episcopia, potrivit PressOne.

Merită precizat că, deocamdată, nu se cunosc amănunte privind întâlnirea lui Mega cu Putin. Dezvăluită de controversatul personaj pro-rus Cozmin Gușă, și confirmată de preotul orădean pentru BIHOREANUL, întâlnirea a avut loc vineri. Preotul regizor a fost invitat de Putin personal și a participat singur la întâlnirea care a durat circa 20 de minute, în condiții de maximă siguranță.

În ultima săptămână, preotul orădean Ciprian Mega a fost criticat vehement de reprezentanții Patriarhiei și de societatea civilă, pentru că, alături de actorul Dorel Vișan, a participat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!