Angajații Centrului de Cultură Județean, înființat la finele anului 2020 prin comasarea altor două instituții cu profil cultural, își vor pierde statutul de profesori pe care îl dețineau contrar legii.

Trei consilieri județeni ai PSD au votat alături de cei ai PNL în reuniunea de joi a CJ Bihor pentru ca foștii profesori de la Școala Populară de Artă Francisc Hubic să primească statut de experți, după ce un control al Camerei de Conturi a stabilit că legea era încălcată încă din 2006 prin faptul că erau considerați cadre didactice.

Cu ajutor de la PSD

O primă încercare a actualei conduceri a CJ Bihor de intrare în legalitate a avut loc cu aproape un an în urmă, în octombrie 2021, dar la acea vreme toți cei 6 consilieri județeni ai PSD și cei 6 reprezentanți ai UDMR s-au abținut, ceea ce a însemnat blocarea situației.

Consilierii PSD nu votau schimbarea statutului angajaților Centrului de Cultură Bihor deoarece se opuseseră din start reorganizării instituțiilor de cultură, iar cei ai UDMR erau nemulțumiți în special de faptul că revista Varad urma să fie reorganizată, la fel ca „sora” mult mai prestigioasă Familia, ca entitate distinctă în cadrul structurii Bibliotecii Județene, pierzându-și așadar personalitatea juridică.

La un an distanță, jumătate dintre consilierii PSD și-au schimbat optica, și anume Ioana Florentina Bara, Ciprian Ioan Anta și Adrian Szatmari. La propunerea conducerii CJ Bihor, aceștia au votat, la fel ca cei 23 consilieri PNL, pentru ca angajații Centrului de Cultură să aibă un statut conform legii.

De notat că doi dintre cei trei „rebeli” ai PSD, și anume Anta și Bara, au votat ulterior și aprobarea exproprierilor pentru construirea inelului rutier metropolitan, în ciuda unei decizii a conducerii PSD Bihor de blocare a proiectului, explicând BIHOREANULUI că au făcut acest lucru deoarece au preferat interesul public celui de partid.

În schimb, consecvenți boicotului început cu un an în urmă, cei 6 consilieri județeni ai UDMR s-au abținut și de data aceasta, în speranța că vor „încurca” situația.

„Cei care s-au abținut au fost salvați”

Votul a avut loc după ce președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a solicitat expres ca acesta să se desfășoare uninominal, deoarece implica o răspundere juridică pentru fiecare consilier în parte, în condițiile în care vara aceasta Camera de Conturi Bihor, prin decizia 24/20.07.2022, a constatat nerespectarea legii privind încadrarea personalului. Concret, auditorii Camerei de Conturi au constatat că cei 22 de profesori de la secția Francisc Hubic a Centrului de Cultură Bihor dețin nelegal acest statut, deși ar fi trebuit să fie încadrați ca experți.

„Cei care s-au abținut au fost salvați, practic, de colegii care au votat”, a ținut să puncteze Bolojan după vot, referindu-se la faptul că „picarea” proiectului ar fi atras răspunderea juridică a consilierilor responsabili de nepunerea în aplicare a deciziei Curții de Conturi.

La rându-i, secretarul județului, jurista Carmen Soltănel, explicase anterior că încă de acum opt ani, când a intrat în vigoare OUG 118/2006, profesorii fostei Școli de Artă Francisc Hubic nu mai puteau avea acest statut, întrucât instituția (înființată în 1954), precum și Centrul de Cultură Bihor (înființat în 2020), nu este „unitate de învățământ” propriu-zisă, în sensul Legii 1/2011, ci „așezământ cultural”, în sensul amintitului act normativ.

De altfel, atât Bolojan, cât și Soltănel, au explicat că transformarea celor 22 de posturi de profesor în 22 posturi de expert nu înseamnă pierderi salariale, ci doar faptul că ocupanții lor nu vor mai avea vacanțe lungi, așa cum au cadrele didactice din unitățile de învățământ. „Singura deosebire este că nu vor mai avea vara două luni concediu de odihnă”, a spus Soltănel.

De precizat că intrarea în legalitate a fost considerată obligatorie, anterior ședinței CJ Bihor de joi, și de către membrii Consiliului de Administrație al Centrului de Cultură județean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!