91 de cerşetori au fost ridicați de Poliția Locală de pe domeniul public din Oradea în luna martie. O cerșetoare a fost prinsă având asupra ei mult mai mulţi bani decât un orădean de rând.

Hypermarketurile atrag cerşetorii

Potrivit directorului Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, în majoritatea cazurilor aceştia apelau la mila publică în zona centrelor comerciale.

"La nivelul municipiului Oradea, în luna martie, au fost identificate circa 150 de persoane care apelau la mila publică din care am reuşit să ridicăm de pe domeniul public 91 de persoane. În majoritatea cazurilor, acestea abordau orădenii în zona marilor centre comerciale", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Potrivit directorului, numărul cerşetorilor a început să crească odată cu ridicarea restricţiilor sanitare pe fondul pandemiei de Covid-19, încălzirea vremii şi apropierea sărbătorilor pascale.

Milian a afirmat că eradicarea fenomenului este destul de dificilă în condiţiile în care agenţii firmelor de pază din parcările hipermarket-urilor nu iau nicio măsură, iar orădenii continuă să le ofere cerşetorilor bani.

"Dacă firmele de pază nu i-ar lăsa pe cerşetori să abordeze trecătorii şi dacă orădenii nu le-ar oferi bani, numărul lor ar scădea. Orădenii ar trebui să fie conştienţi că banii lor nu va îmbunătăţi viaţa cerşetorilor pentru că majoritatea lor vor merge pe spirt, păcănele sau taxi", a spus Milian.

"Încasări" în lire sterline

Empatia orădenilor face activitatea cerşetoriei destul de profitabilă.

"O doamnă pe care am vrut să o ducem la Azilul de Noapte pentru a-i oferi ajutor a refuzat, şi-a chemat un taxi şi s-a mutat de la un centru comercial din Nufărul la unul în situat pe Bulevardul Decebal, pentru că bani avea", a declarat directorul.

Unii cerşetori au în buzunar mai mulţi bani decât orădeanul de rând.

"Asupra unei doamne am găsit 300 de lire sterline (n.r. echivalentul a aproape 1.785 lei). A spus că i-a primit", a declarat directorul Poliţiei Locale Oradea.

De altfel, în actualele circumstanţe, nici Poliţia Locală nu poate face foarte mult. "Noi ridicăm de pe stradă persoanele care apelează la mila publică, le ducem la Azilul de Noapte, unde sunt amprentate, percheziţionate, sumele descoperite se confiscă şi se încheie procesul-verbal. Acestor persoane li se oferă cazare, după care, dacă refuză să rămână, sunt lăsate să plece", explică Milian.

Pentru a limita fenomenul cerşetoriei, începând din luna martie Poliţia Locală Oradea şi-a majorat de la patru la şase numărul poliţiştilor locali însărcinaţi cu identificarea şi ridicarea de pe domeniul public a persoanelor care apelează la mila publică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!