Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au premiat marți cele mai puternice firme locale în anul 2022, în cadrul Galei Antreprenor pentru Bihor, organizată anual de Agenția de Dezvoltare locală Oradea.

Plexus, Connectronics, Plastor...

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ADLO, în cadrul evenimentului, desfășurat la Filarmonica de Stat Oradea, au fost premiați primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea în anul 2022 și cele mai mari 10 companii din județul Bihor în funcție de cifra de afaceri.

Primarul Florin Birta a subliniat importanța atragerii de investiții către municipiul Oradea, exemplificând că taxa impozitată pentru un angajat cu un salariu mediu pe economie este echivalentă cu impozitul datorat de către o persoană fizică pentru un apartament și un autoturism, a transmis ADLO.

Concret, topul celor mai mari contribuabili la bugetul local a fost deschis pentru al cincilea an consecutiv de firma Plexus Services, urmată de Connectronics Romania și Grupul Plastor.

Stihl intră în Oradea!

La fel ca anul trecut, dar nu neapărat în aceeași ordine, lista mai cuprinde firmele Faist Mekatronic, Purem Oradea, RDS&RCS, grupurile de companii H Essers și Transilvania Import - Export, respectiv Nidec Oradea și grupul Lotus Center.

ADLO a evitat să precizeze la cât s-a ridicat contribuția fiecărei companii în parte, dar a menționat că „în anul 2022, primii 10 contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 40.549.126 lei”.

Premiul pentru cea mai mare investiție făcută în parcurile industriale orădene anul trecut a revenit companiei Andreas Stihl Power Tools (125 milioane euro, foto jos), iar cel pentru cea mai mare investiție românească în inovație a fost acordat companiei Termoline.

Alte două premii, pentru responsabilitate socială și susținerea proiectelor municipalității, au fost acordate grupului de firme Prima și companiei Hornbach.

Cea mai mare investiție: 650 milioane euro!

La rândul său, Consiliul Județean Bihor a acordat 10 premii pentru cele mai mari firme din Bihor în baza cifrei de afaceri din anul 2021.

La fel ca anul trecut, și în aceeași ordine, topul celor mai mari companii bihorene este format din Celestica România, Agroind Cauaceu și Transmec.

Lista mai cuprinde firmele Madrugada, Ada Fabrica de Mobilă, VPK Packaging, Vernicolor și Drum Asfalt.

În topul celor mai mari companii bihorene au intrat firmele Class Furn Romania și Legero Shoes Romania, dar au ieșit în schimb Nutrientul și Ara Shoes Romania.

„Un premiu special pentru investiția anului a fost acordat companiei Nokian Tyres (foto jos) pentru o investiție asumată în valoare de 650 milioane euro”, se mai menționează în comunicat.

118 firme și 9.800 locuri de muncă

Potrivit directorului ADLO, Alina Silaghi, valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale din Bihor este de 160,2 milioane euro, dintr-un total de 560 milioane euro, investiții făcute din 2008 până în prezent.

Parcurile industriale din Bihor numără 118 companii și 9.800 de locuri de muncă înființate.

„Ne bucurăm că o bună parte dintre proiectele pregătite de noi anul trecut încep să prindă contur”, a declarat directorul ADLO, Alina Silaghi.

Printre proiectele în implementare se numără Parcul științific și tehnologic Bihor (în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Universitatea Oradea), incubatorul de faceri CRESC din strada Louis Pasteur (centru destinat start-upurilor din domenii creative) și construcția primului bloc de locuințe pentru angajații parcurilor industriale orădene care urmează să fie dat în folosință la sfârșitul primului trimestru al anului.

În plus, Terminalul Cargo Oradea, dezvoltat de CTPark, este deja funcțional, iar anul trecut a fost recepționată prima hală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!