Termenul de reluare a circulaţiei tramvaielor pe Bulevardul Decebal din Oradea începând cu data de 9 septembrie, odată cu reînceperea anului şcolar, anunţat în primăvară de primarul Florin Birta, nu va fi respectat.

"Am decis să amânăm"

Chestionat de BIHOREANUL, primarul de Oradea a declarat luni că circulaţia tramvaielor va reluată cel mai probabil abia în luna octombrie.

"În urma discuţiilor purtate cu constructorii, am decis să amânăm reluarea traficului tramvaielor pe Bulevardul Decebal, cel mai probabil până în luna octombrie. Am luat această decizie ca să nu spargem de două ori asfaltul pe Bulevardul Decebal", a declarat Birta.

Decizia vine după ce, cu ocazia lucrărilor de amenajare a pasajului subteran care va subtraversa Bd. Decebal de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, reprezentanţii municipalităţii au luat decizia reabilitării dumului pe tronsonului delimitat de sensul giratoriu din zona Bisericii Emanuel şi intrarea pe Podul Decebal. Lucrările, demarate în vară, au fost complicate de infrastructura din subteran.


Foto: Ovi D. Pop

"Având în vedere săpăturile de pe Bd. Decebal, vom înlocui şi conducta de apă din azbociment care este poziţionată pe mijlocul străzii. Lucrarea era prinsă în Programul Operaţional Infrastructură Mare, urmând să fie realizată anul viitor sau peste doi ani. Am decis să o facem acum şi nu anul viitor, astfel încât în toamnă, la finalizarea lucrărilor, bulevardul Decebal să fie reabilitat integral", a explicat edilul.

Primarul susține că nu există niciun vinovat pentru această decalare. "Lucrarea trebuia să aibă loc abia în anul 2025 sau 2026. Se ştia de ea, nu acum s-a descoperit că avem o conductă de azbest de înlocuit, atât doar că o facem mai repede", a susţinut Birta.

Au început deja săpăturile...

Lucrările de înlocuire a conductei au început deja, pornind dinspre şantierul viitorului pasaj Decebal, unde constructorii mută conductele din calea viitoarei căi de rulare subterane.

Din această zonă, executanţii lucrărilor au început săpăturile pentru amenajarea şanţului în care va fi poziţionată viitoarea conductă pe partea stângă a bulevardului, pe sensul de mers către Biserica Emanuel.

"În momentul în care conducta nouă va fi amplasată pe marginea drumului, actuala reţea din azbest, care este poziţionată în mijlocul străzii, va fi izolată şi scoasă din funcţiune", a spus Birta.

Deşi decalarea termenului de reluare a traficului tramvaielor a fost anunţată abia luni, reprezentanţii municipalităţii se aşteptau la această amânare încă de acum două săptămâni.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, reunit în şedinţă „de îndată", Consiliul Local Oradea a hotărât pe 13 august, la propunerea primarului Florin Birta, suplimentarea bugetului Companiei de Apă Oradea cu 3,5 milioane lei pentru înlocuirea acestei conducte de azbociment.

Banii au fost luaţi de la lucrările de înlocuiri reţele pe care le face CAO în cartierul Nufărul pe străzi precum Peneş Curcanul, Onisifor Ghibu şi Aleea Zidarilor, care sunt întârziate.


Foto: Ovi D. Pop

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!