Gata, dealul Ciuperca nu o mai ia la vale, apele nu mai mută dalele, vegetația, câtă e, s-a consolidat, deci zona este numai bună de plimbare. Pentru cei mai comozi e suficient să dea o geană până în buza dealului pentru a identifica atracțiile turistice ale orașului. Iar după ce li se face sete pot merge la restaurantul care a făcut nu doar faima locului, dar a și dat numele dealului...

Din păcate, pe lângă cei care-și permit să se relaxeze la restaurant, sunt destui ce vin doar să se plimbe și care ar bea și ei o bere la botul calului sau o apă, fără să fie nevoiți să intre într-un local cu ”fițe” de masă.

Mi-ar fi plăcut ca stabilimentul de mai la vale, cel care era să ajungă pe calea ferată, să intre pe mâna altor patroni decât cei de la restaurantul mare. Măcar de dragul concurenței. Dar nu a fost să fie. După licitația mult întârziată a Primăriei, stă încă închis, în stadiul de părăseală.

Mai mult decât atât, cred că pentru orădeni n-ar fi lipsit de interes ca pe locurile de odihnă de pe deal să apară, sezonier, niște rulote care să vândă minuturi, băuturi reci sau înghețată. Poate, astfel, s-ar popula și pajiștea cu orădeni și odraslele lor, pe cea mai ofertantă zonă a municipiului în ce privește panorama.

Am observat că lungii ani de interdicție de a călca pe iarbă încă a lăsat urme, mai ales la vechea gardă. Nu era parc, urât sau frumos, care să nu te întâmpine cu o tablă ruginită pe care scria: ”Nu călcați pe iarbă”. Nu ne zicea însă ce trebuia să facem cu ea. Să o fumăm? Să o plivim?

Mă bucur că tinerii încep să se acomodeze cu modelul occidental, unde iarba este făcută chiar pentru asta - să calci pe ea, să te tolănești pe ea și, dacă se poate, să așterni o pătură și să mănânci o felie de pizza. Un fel de picnic minimal.

Lunca Crișului arată foarte frumos cu junii ieșiți pe malul râului, mai la o bere, mai la o țigară. Toate aceste locuri trebuie să fie cât mai prietenoase cu cetățenii, așa că n-ar trebui să le lipsească din dotare și o cișmea cu apă, spre supărarea birtașilor din preajmă, ba și o toaletă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!