Dezastrul de pe Dealul Ciuperca, distrus de o alunecare de teren la mai puțin de un an după modernizarea pe bani europeni, va fi plătit doar de orădeni

* Primăria a pierdut definitiv procesul cu proiectanții și constructorii care au făcut o lucrare de mântuială

* BIHOREANUL dezvăluie detalii care sugerează că reprezentanții municipalității s-au străduit să piardă în fața „firmelor de casă”

* Orașul rămâne cu cheltuiala, pentru că Primăria a deschis târziu procesul, iar apoi a tras de timp nepermis de mult

* După 2 milioane de euro investiți în proiectul european și încă unul în reparații, zona arată acum aproape ca înainte de modernizare

Cel mai mare eșec al administrației orădene rămâne proiectul prin care Dealul Ciuperca trebuia transformat într-o perlă a zonelor verzi din oraș. Amenajată pe bani europeni, dar distrusă de o alunecare de teren, grădina are și acum aspect părăginit. Mai mult, a făcut o gaură de 1 milion de euro în bugetul orașului, iar vinovați nu există!

Recent, Primăria a pierdut definitiv procesul prin care a cerut daune proiectanților și constructorilor care au amenajat dealul. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că pretenția este tardivă, iar BIHOREANUL vă dezvăluie detaliile care arată că de fapt municipalitatea a făcut un non-combat, de parcă ar fi planificat să piardă.

Firme de casă 

Proiect anunțat în al doilea mandat al primarului Ilie Bolojan - dar necerut de orădeni, ba chiar contestat de unii, supărați că zona va fi defrișată -, amenajarea Dealului Ciuperca a demarat în decembrie 2013, când municipalitatea a încheiat contractul pentru proiectarea lucrărilor cu Poliart SRL, firmă deținută de arhitectul Daniel Tivadar (foto), un abonat la lucrări publice în Oradea. Aceasta a făcut, printre altele, proiectul Aquaparkului Nymphaea, al Pieței Rogerius și al reabilitării UPU de la Spitalul Județean, iar acum proiectează reabilitarea Pieței Cetate și viitorul Spital de Pneumologie din strada Vlădeasa.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în decembrie 2014, cu o asociere condusă de o altă „firmă de casă”, Abed Nego SRL, patronată de fostul inginer CFR Marius Ionașcu. Valoarea investiției s-a ridicat la 1,9 milioane euro, din care 0,8 milioane euro din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, care a prevăzut și amenajarea unui punct de informare turistică și a unei cafenele.

Șantierul a fost finalizat pe 29 decembrie 2015, cu o întârziere de două luni, iar problemele au început să apară în octombrie 2016, când, conform propriilor rapoarte, Primăria a sesizat în grădină „fisuri și mici cedări de teren”. Dezastrul s-a produs în noaptea 12/13 noiembrie 2016, când dealul a luat-o pur și simplu la vale, întreaga amenajare fiind distrusă de o alunecare de teren.


DEAL LA VALE. Reabilitat pe bani europeni, Dealul Ciuperca a luat-o la vale la doar 11 luni de la recepționarea lucrărilor de modernizare. În noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2016, pământul a „curs”, distrugând aleile și mobilierul urban, după ce, cu o lună înainte, angajații Primăriei sesizaseră „mici fisuri” în terenul grădinii

Afacere pe minus

O expertiză comandată de municipalitate a arătat că alunecarea de teren era iminentă, dat fiind că proiectarea a fost neglijentă, studiile de stabilitate a terenului au lipsit cu desăvârșire, versantul nu a fost drenat suficient, iar constructorii au tasat pământul superficial. O sumă de erori comise de-a lungul anilor, cu complicitatea cel puțin morală a funcționarilor Primăriei, care fie nu le-au văzut, fie le-au ignorat voit.

Surprinzător, finanțatorul european nu și-a cerut banii înapoi, acceptând angajamentul Primăriei că va reface amenajarea, așa că în august 2017 municipalitatea a încheiat un contract de 1,3 milioane lei pentru consolidarea de urgență a dealului, angajând în acest scop firma clujeană Dacia Faber.

Doi ani mai târziu, în noiembrie 2019, Primăria a semnat un alt contract, de 2,4 milioane lei, cu firma orădeană Gavella, pentru amenajarea dealului. Cu tot cu studiile necesare, reparațiile au produs o „gaură” de 1,1 milioane de euro în bugetul Primăriei, mai mult decât a atras orașul din bani europeni pentru amenajarea inițială!

Târziu și incomplet

Dubios e că administrația a tras de timp cât de mult a putut ca să caute vinovații pentru acest eșec uriaș. Abia la trei ani de la alunecarea de teren, pe 12 noiembrie 2019, municipalitatea a deschis un proces la Tribunalul Bihor, chemând la judecată 16 pârâți, adică firmele și specialiștii implicați în proiectarea, executarea și supravegherea lucrărilor.

Așa cum BIHOREANUL a arătat încă de atunci, Primăria nu și-a inculpat și propriii funcționari responsabili cu lucrările și nici n-a cerut decât o parte din daune, mai precis doar suma din contractul cu Gavella, nu și pe cele plătite pentru consolidare și documentații. De ce, edilii n-au explicat niciodată, la fel cum mereu s-au ferit să își asume vreo responsabilitate pentru eșec.

Municipalitatea a fost secretoasă și în privința procesului, despre care BIHOREANUL a descoperit că, recent, l-a pierdut definitiv. Pe 21 februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat ceea ce deciseseră și instanțele locale: că demersul a fost unul tardiv.


DUPĂ ANI ȘI ANI... În urma alunecării masive de teren, Dealul Ciuperca a fost consolidat și reparat. Lucrările au fost finalizate de câteva luni, dar încă nu au fost recepționate și plătite de Primărie. Așa că locul a revenit, azi, la aspectul neîngrijit pe care îl avea în urmă cu 10 ani, înainte de modernizare...

Neglijență sau nepăsare?

Procesul a avut un curs sinuos. Primăria a cerut judecătorilor să constate „vicii ascunse” la amenajarea dealului, lucru respins de Tribunalul Bihor, pe motiv că faptele, comise cu trei ani în urmă, erau deja prescrise, Codul Civil stabilind un termen maxim de 1 an de la observarea „viciilor”. Municipalitatea a atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, care inițial a decis rejudecarea cauzei, confirmând argumentul Primăriei că prescrierea trebuie stabilită în baza Legii 10/1995 privind regimul calității în construcții, care indică un termen de 10 ani pentru vicii ascunse.

La scurt timp, însă, procesul a fost suspendat, pe motiv că unul dintre experții chemați în judecată a decedat. Ce a urmat este aproape halucinant: Primăria s-a faultat singură și nu a indicat moștenitorii acestuia în 6 luni, așa cum prevede legea, ci abia după 8 luni, prilej pentru ca magistrații să închidă procesul ca perimat.

Prin motivarea sentinței Curții de Apel, consultată de BIHOREANUL, judecătorii au criticat vehement Primăria: „Este de notorietate că demersurile pentru identificarea moștenitorilor defuncților se fac la unitățile administrativ teritoriale. Or, câtă vreme recurenta este chiar Primăria, o instituție care are acces la toate registrele civile, având chiar în subordinea sa serviciul care ține evidența privind nașterile și decesele persoanelor, nu are nicio justificare pentru care nu și-a îndeplinit obligațiile impuse de instanță”.

Descrisă de instanță ca „pasivă în a mai continua judecata”, Primăria a mai putut face o singură încercare, la Înalta Curte, unde soluția de la Oradea a fost confirmată, însă, definitiv.

Va urma 

Municipalitatea mai încearcă schimbarea soluției printr-o cale extraordinară, tot la Înalta Curte, unde primul termen a fost fixat pentru luna viitoare, în mai, dar șansele de reușită sunt mici spre deloc. Între timp, Dealul Ciuperca arată în continuare deplorabil: Gavella a refăcut traseele pietonale, dar mobilierul urban s-a învechit, iar buruienile au invadat locul.

Deși angajații Primăriei se feresc să dea detalii, BIHOREANUL a aflat că lucrările, deși finalizate de câteva luni, n-au fost nici recepționate, nici plătite, Direcția Tehnică urmând să caute o firmă pentru a reface amenajarea peisagistică. Nu e clar de ce abia acum. „Până la vară, Dealul Ciuperca va redeveni un loc de promenadă”, promite, sec, Marius Moș (foto), șeful Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, responsabile de proiect. Greu de crezut, totuși.

Primarul cel optimist 

Întrebat de BIHOREANUL despre situația „Ciuperca”, primarul Florin Birta (foto) pretinde că juriștii caută soluții pentru a deschide o nouă acțiune în instanță. „Procesul nu s-a judecat pe fond, ci doar s-a constatat prescripția, iar apoi perimarea. Căutăm modalități să mai pornim un proces, în care să se discute și fondul problemei”, spune edilul.

Deși conduita municipalității arată că propriii juriști au tergiversat dinadins acțiunile în instanță, Birta respinge acest lucru: „Dacă era un non-combat al Primăriei, după prima soluție de prescriere nu mai făceam nimic”.

Totuși, edilul nu are o explicație pentru faptul că urmașii expertului mort au fost găsiți atât de greu și nici pentru prejudiciile incomplete pe care le-a pretins instituția. „Dacă vom reuși să introducem din nou acest proces, cu siguranță vor fi calculate toate cheltuielile pe care Primăria le-a avut”, promite Birta.

Dacă nu, Ciuperca și-ar merita numele de odinioară: Dealul Calvarului, unde administrația locală a fost greu încercată...


KÁLVÁRIA
Golgota de Oradea

Locul care oferă cea mai frumoasă panoramă asupra Oradiei, vârful Dealului Ciuperca n-a fost tot timpul o destinație de promenadă. În perioada austro-ungară era o zonă cu caracter religios, Dealul Calvarului sau Kálvária, unde credincioșii participau la procesiuni.

Din acest motiv, în 1839, episcopul romano-catolic Laycsák Ferenc a comandat construirea unei capele (foto), care a fost singura biserică de formă rotundă din Oradea, având în față și câteva statui, cel puţin două reprezentând răstignirea lui Isus.

Capela a fost demolată de autoritățile comuniste în 1955, care au preferat în acest loc un restaurant în formă de ciupercă, inspirație pentru numele actual al dealului. Aleea de acces dinspre linia CFR, cu punctele de belvedere, a fost amenajată prin „muncă patriotică” în 1966.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!