Construcţia noului drum de Paleu, lung de 2,3 kilometri, ar putea fi scoasă la licitaţie din toamnă.

Terenuri în curs de expropriere

Investiţie de circa două milioane euro, noua cale de legătură ar urma să pornească din strada Izvorului şi să traverseze fostele livezi, pentru a ajunge în Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu.

Consiliul Local Oradea a hotărât joi, cu unanimitate de voturi, asocierea municipalităţii orădene cu comuna Paleu şi Zona Metropolitană Oradea pentru depunerea spre finanţare europeană a lucrărilor de modernizare a noului drum.

"La nivelul municipiului Oradea exproprierile au fost deja făcute. Cei din Paleu sunt în curs de expropriere a terenurilor pentru a avea la dispoziţie toată suprafaţa necesară pentru construcţia acestui drum", a explicat primarul Florin Birta, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

Cu sarcini precise

Partenerii în proiect vor să finanţeze lucrările din fonduri europene.

"Pe Programul Operaţional Regional, care se va deschide în iulie, va exista posibilitatea ca două unităţi administrativ teritoriale asociate să obţină finanţare pentru o astfel de investiţie. Primăria Oradea şi Zona Metropolitană Oradea îi vor sprijini pe cei din Paleu să depună acest proiect pentru finanţare", a spus Birta.

Concret, municipalitatea va acoperi costurile cu actualizarea documentaţiei necesare investiţiei, ZMO se va ocupa de obţinerea ei, iar comuna Paleu o va depune spre finanţare.

Traseul viitorului drum de legătură este în proporţie de 80% pe teritoriul comunei Paleu, fapt pentru care unitatea administrativ teritorială va fi lider de asociere.

Florin Birta a spus că, odată finalizată documentaţia, asociaţii vor solicita finanţarea investiţiei prin POR. "În toamnă am putea da drumul la licitaţie", a declarat primarul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, iniţiativa amenajării noului drum este mai veche şi a fost anunţată de fostul primar Ilie Bolojan încă din noiembrie 2018.

Vezi mai jos hotărârea luată joi de Consiliul Local Oradea!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!