Constructorii au demarat la începutul acestei săptămâni demolarea fostei Imprimerii de Vest din Oradea, ridicate în timpul comunismului pe amplasamentul unor case cu grădini din strada Măgurei.

Demolare pe bucăţi

În prima etapă, executanţii lucrărilor au golit de bunuri cele nouă corpuri de clădire din curtea delimitată de străzile Calea Aradului, Oneştilor şi Alexandru Xenopol, au demontat balustradele şi o parte dintre ferestre, precum şi tot ce putea fi recuperat.

Apoi, aceştia au trecut la dezafectarea clădirilor, începând cu latura din spate, dinspre Oneştilor şi Xenopol.

"Conform avizului primit, executantul va trebui să demoleze clădirea din interiorul proprietăţii sale fără să afecteze circulaţia auto şi locuitorii blocurilor din jur. Şantierul a trebuit izolat de proprietăţile vecine printr-un gard", a explicat BIHOREANULUI directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Proprietarul clădirilor care au adăpostit fosta Imprimerie de Vest şi-a asumat dezafectarea acestora pe etape.

După cum BIHOREANUL a mai scris, executanţii lucrărilor, care ar fi dorit demolarea clădirii prin implozie pentru un plus de operativitate, au fost obligaţi de municipalitate să le pună la pământ cu ajutorul buldo-excavatoarelor.

Decizia a fost luată având în vedere că o eventuală implozie ar fi riscat să afecteze blocurile din jur care sunt locuite.

Conform avizelor eliberate de municipalitatea orădeană, lucrările de demolare au termen de execuţie de un an.

Acestea vor fi, însă, în mod cert, accelerate, având în vedere planurile pentru zonă.

2 blocuri, 385 de apartamente, 470 de parcări...

Conform unui proiect publicat la începutul acestui an de Primăria Oradea, pe amplasamentul de 8.900 metri pătraţi, ocupat încă de clădirile Imprimeriei de Vest, proprietarul, firma de dezvoltări imobiliare Compania de Construcţii Rezidenţiale AG, parte a grupului Prima patronat de orădeanul Ştefan Kopanyi, intenţionează să ridice două blocuri turn (foto jos).

Cele două imobile, cu un total de 385 de apartamente, vor avea o înălţime de 11 și 8 etaje. Clădirile ar urma să aibă 31 de apartamente în regim "duplex" (n.r. apartamente dispus pe două etaje, de obicei la cel mai înalt nivel, legate între ele printr-o scară interioară) şi 140 de studiouri (n.r. locuinţe cu o singură cameră care cuprinde bucătăria, sufrageria, camera de zi şi dormitorul într-un spaţiu deschis).

În cele două blocuri ar mai urma să fie amenajate în vederea vânzării 120 de apartamente cu două camere, 68 de apartamente cu două camere şi un birou precum şi 26 de apartamente cu trei camere.

Cele 470 de locuri de parcare care vor deservi aceste blocuri vor fi amenajate la subsolul construcţiilor, iar la nivelul solului vor fi spaţii verzi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!