V-aţi întrebat vreodată pentru ce sunt plătiţi aleşii bihorenilor în Parlament? Controversatul deputat bihorean Mihai Lasca, remarcat mai degrabă prin trecutul penal, oferă de pildă un răspuns edificator. Pornind de la mai multe postări conspiraționiste de pe Facebook, Lasca a cerut Autorităţii Aeronautice Civile să îi spună ce sunt... liniile albe de pe cer. Iar răspunsul l-a înfuriat.

De la ce a pornit totul

Interpelarea - despre care mulţi ar fi crezut, în alt context, că ar fi o glumă - a apărut în spaţiul public după ce, în ultima lună, pe reţelele de socializare au apărut numeroase filmări şi fotografii care arată cum cerul din mai multe zone din ţară apărea brăzdat de linii albe, precum cele lăsate de avioane.

Mesajele care le-au însoţit au fost diverse: unii anunţau alarmişti teorii conspiraţioniste, clamând că se aruncă "virusuri, otrăvuri", "praf magnetic" şi alte substanţe nocive în atmosferă, alții au luat în derâdere dezbaterea, în vreme ce alții explicau că sunt pur și simplu urme de avioane.

Lasca a luat în serios provocarea și s-a pus pe interpelări.

"În calitate de deputat, cât şi de membru în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, ca urmare a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor României, VĂ SOLICIT să comunicaţi următoarele: mai mulţi cetăţeni mi-au trimis înregistrări video cu privire la faptul că pe cer, deasupra şi în imediata apropiere a zonelor în care aceştia locuiesc, se aflau foarte multe "linii albe cu o lungime considerabilă", care persistau ore întregi, fără a se disipa în anumite zone cu o putere deloc neglijabilă. În consecinţă, vă solicit să comunicaţi dacă aveţi cunoştinţă despre aceste "linii albe de pe cer", ce reprezintă acestea şi ce substanţe chimice conţin. De asemenea, vă solicit să comunicaţi scopul pulverizării acestora pe cerul României, precum şi cine efectuează aceste pulverizări", se arată în textul interpelării, cu care chiar Lasca s-a lăudat pe Facebook.

Contrails vs. chemtrails

În răspuns, AACR a precizat că, tocmai pornind de la frământările din spaţiul public, respectiv "având în vedere îngrijorările cu privire la fenomenele de contrails", a publicat, pe 13 octombrie, pe pagina de Facebook „o serie de materiale menite să ajute la clarificarea acestui subiect".

În mod ironic, AACR i-a recomandat lui Lasca să acceseze coduri QR, aluzie la conspiraţiile potrivit cărora oculta mondială urmăreşte controlul populaţiei prin acest tip de coduri.

Link-urile duceau către explicaţii oferite - în limba engleză - inclusiv de NASA şi de EPA, agenția de protecție a mediului din SUA, cu privire la aşa numitul fenomen "contrails", adică în legătură cu urmele de avioane lăsate pe cer. Termenul folosit de conspiraționiști este „chemtrails”, sugerând că aceste urme ar conține agenți nocivi pulverizați în mod deliberat în atmosferă în scopuri ascunse publicului larg.

"Contrailes sunt nori în formă de linie sau "urme de condensare", compuse din particule de gheaţă, adică sunt vizibile în spatele motoarelor de avioane cu reacţie, de obicei la altitudini de croazieră în atmosfera superioară. (...) În funcţie de temperatura şi de cantitatea de umiditate din aer la altitudinea aeronavei, acestea se evaporă rapid (dacă umiditatea este scăzută) sau persistă şi cresc (dacă umiditatea este ridicată)", se arată într-una dintre aceste explicaţii, furnizate de EPA.

Numai că deputatul bihorean s-a simiţit ofensat de răspuns, aşa că, pe 31 octombrie, a făcut o nouă adresă, de data aceasta cerând instituţiei să... traducă în limba română mesajul.

Citiți mai jos și vă minunaţi!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!