La o zi după discursul ținut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor români, deputatul independent de Bihor Mihai Lasca a lansat un atac la adresa acestuia de la tribuna Parlamentului.

Atac la Zelenski

Lasca, exclus din AUR pentru trecutul infracțional, l-a numit în discursul său pe președintele ucrainean „micul Zelenski – acest erou purtător de tocuri”, „președinte luptător din buncăr” și „specialist în dansul pe tocuri”.

Potrivit HotNews.ro, deputatul de Bihor și-a lansat atacul chiar a doua zi după ce președintele ucrainean și-a ținut discursul online în Parlamentul României și a prezentat un film cu imagini cutremurătoare din masacrul lansat de trupele rusești împotriva civililor din Bucha.

Lasca și-a început declarația politică intitulată „Zelenski nu dorește pace, România nu este stat vasal” cu fraza „ieri în Parlamentul României ne-am uitat la monitor la poruncile înregistrate dinainte a (!) unui președinte luptător din buncăr, specialist în dansul pe tocuri – Zelenski”, urmată de afirmația că „pe un ton total nepotrivit solicita României să adopte măsuri active de implicare în războiul său, un război pe care îl folosește pentru a-și instaura dictatura”.

Fostul AUR-ist a spus despre președintele ucrainean că „în discursul său înregistrat cine știe când nu a folosit cuvântul pace. În schimb se arăta foarte războinic mizând pe viețile compatrioților dintr-un scaun confortabil. Probabil se credea într-un joc video pe calculator sau într-un film”.

Lasca a susținut că „transmiterea în Parlamentul României a unui filmuleț din partea acestui personaj reprezintă o sfidare a poporului român care nu dorește implicarea în războiul altora”.

Propagandistul lui Putin

Transformat într-o trâmbiță a Moscovei, parlamentarul de Bihor a susținut în discursul său o parte din narativele cu care propaganda oficială din Rusia încearcă să justifice invazia din Ucraina. Lasca a vorbit despre laboratoarele de arme biologice, interzicerea drepturilor minorităților, îngrădirea libertății de expresie și distrugerea opoziției de către președintele Zelenski.

„Pretinsul erou (...) nu ne-a spus nimic despre adevăratele motive pentru care Federația Rusă a intervenit militar în Ucraina, nu ne-a spus nimic despre laboratoarele biologice menționate în presa internațională. Nu ne-a spus nimic despre interzicerea în Ucraina a limbii române în educație (...) În schimb, actorașul Zelenski ne ține lecții de istorie a României și solicită din spatele unui ecran ce să facă România pentru Ucraina”, a spus deputatul independent.

Parlamentarul de Bihor a afirmat că „libertate de exprimare a presei din Ucraina nu mai există deoarece așa-zisul erou din buncăr – micul Zelenski – a interzis critica din partea presei. Ba mai mult, opoziția politică care îl deranja acum o lună a dispărut”.

„Fantastic discurs!”

În mod surprinzător, înregistrarea cu discursul halucinant, de marțea trecută, al lui Mihai Lasca a apărut în spațiul public abia la sfârșitul acestei săptămâni, dovadă clară a lipsei de interes cu care este tratat deputatul de Bihor atât de adversarii politici, cât și de jurnaliști.

În schimb, imediat ce Lasca și-a postat discursul pe propria pagină de Facebook, au început să curgă sute de comentarii laudative.

„Corect spus”, „Respect”, „Felicitări! Om curajos al adevărului și dreptății și libertății și credinței!”, „Fantastic discurs!” și „În sfârșit cineva în afară de doamna Șoșoacă spune lucrurilor pe nume!”, i-au scris susținătorii.

Majoritatea fanilor lui Lasca par să fie pro-ruși, fie anti-Zelenski, fie pur și simplu promovează teza neutralității în conflictul de la granița României, pe considerentul că și Ucraina are partea ei de vină în invazia rusă.

De altfel, poziția filorusă a parlamentarului de Bihor a încetat de mult să mai fie un secret. După postările pro-ruse de pe propria pagină de Facebook, la sfârșitul lunii martie Lasca a făcut parte alături de Diana Ivanovici-Șoșoacă, Dumitru Coarnă și Francisc Tobă din controversatul grup de parlamentari români care s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin.

Fără a avea niciun mandat, aceștia s-au oferit să inițieze negocieri între Rusia și Ucraina la București, în Palatul Parlamentului. Ambasadorul rus a declinat oferta celor patru, neserioasă în mod evident, spunând că deja se duc tratative în Turcia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!