Consiliul Local Oradea a actualizat joi prețul noii parcări din strada Iosif Vulcan, la 16,7 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a aproximativ 3,3 milioane euro.

Actualizată cu inflația

Costurile cu ridicarea construcției, inaugurată pe 12 octombrie, chiar de Ziua Oradiei, au crescut în ultimii 3 ani cu aproximativ 600.000 de lei (120.000 euro), ca urmare a inflației.

„În timpul derulării lucrărilor a fost emisă Ordonanța de Urgență 47 din 14 aprilie 2022 privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică, contractelor sectoriale, contractelor de concesiune, acordurilor - cadru, care a condus la modificarea valorii totale a contractului de execuție a obiectivului de investiție”, se menționează în raportul de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local.

Concret, de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, în iulie 2019, până la recepția ei, pe 13 octombrie 2023, cheltuielile cu construcția au urcat de la 16,1 milioane lei cu TVA, la 16,7 milioane lei cu TVA.

Pe măsurate...

Hotărârea a fost luată cu 21 de voturi, inclusiv din partea opoziției, iar introducerea ei pe ordinea de zi a relansat discuțiile cu privire la dimensiunile parking-ului.

„Din constatările pe care le-am făcut la fața locului, dimensiunea locurilor de parcare este undeva între 2,12 și 2,22 metri. Am măsurat cinci locuri și nici unul nu avea dimensiunea legală de 2,3 metri”, a spus consilierul local Liviu Sabău Popa.

La fel, PSD-istul a acuzat lățimea rampelor dintre etajele parcării. „Pe partea de coborâre, lățimea rampei este de 2,4 metri, în condiția în care mașina are 2 metri lățime. Se văd pe pereți urme care spun cât de comodă este acea rampă (...) Aș vrea să văd proiectul de execuție, să văd dacă este o greșeală a lui sau așa au ieșit lucrările”, a declarat consilierul. 

„O să vă invit să le măsurăm”

În replică, primarul Florin Birta a susținut că dimensiunile parcării respectă normativele în domeniu.

„O să vă invit într-o zi să le măsurăm împreună. Puteți să luați cu dumneavoastră orice proiectant de parcări să vă spună cum se măsoară și să vedeți că toate locurile respectă normativele”, a promis Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, parcarea Iosif Vulcan a nemulțumit șoferii orădeni prin dimensiunile ei reduse, care fac dificilă parcarea mai ales în locurile situate lângă perete, unde ocupanții reușesc cu greu să iasă din mașină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!