Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.
Specialiștii fac și recomandări pentru populație, învățând oamenii cum să consume cât mai puțină apă. Chiar dacă robinetele lor nu au fost restricționate, orădenii ar trebui să țină cont de sfaturi.
Cel mai important pas este să evitați risipa: apa nu trebuie să curgă inutil la robinet. Când spălați vase, e bine să colectați apa în chiuvetă până le curățați pe toate, iar apoi să porniți robinetul doar pentru a le clăti. Dacă trebuie să așteptați ca apa să se încălzească sau să se răcească, ar trebui să aveți mereu un vas la îndemână (stropitoare, ceainic, carafă etc.), pentru a colecta cantitatea aparent inutilă. Poate fi folosită la prepararea cafelei sau pentru udatul plantelor.
De asemenea, se recomandă și ca fructele și legumele să nu fie spălate sub jet, ci tot în chiuveta umplută cu o cantitate rezonabilă de apă. Nu doar veți economisi apă, ci le veți curăța mai bine!
Dacă aveți posibilitatea, colectați apa de ploaie în găleți sau alte recipiente. O puteți refolosi la sarcini casnice (de exemplu, la spălatul pe jos în locuință) ori tot pentru hidratarea florilor.
Alte recomandări sunt înlocuirea capului de duș normal cu unul economic, dotat cu aerator care contribuie la un debit puternic, folosirea mașinii de spălat rufe sau a celei pentru vase doar când s-a umplut și, pentru cei și mai eco-responsabili, montarea unui rezervor de WC cu lavoar încorporat, astfel încât apa folosită la spălatul mâinilor să fie „utilizată” la maximum.
Nu în ultimul rând, sunt de preferat dușurile de 4-5 minute, în locul băilor, iar atunci când vă spălați doar pe mâini sau pe dinți, nu lăsați apa să curgă în van.