Plantarea pădurii de ţepe pe platoul de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei se amână deocamdată. Proiectul s-ar putea să fie schimbat cu un altul dintre cele 6 finaliste în concursul lansat de Primăria Oradea pe această temă, iar în luarea acestei decizii va conta părerea orădenilor.

Spuneţi ce vă place!

Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat vineri după-amiază, într-o intervenţie live pe Facebook ţinută în pe platoul de deasupra parcării subterane de pe Independenţei, organizarea unei consultări publice online cu privire la modul în care îşi doresc orădenii să fie amenajată această zonă.

"La finalul lunii iulie o comisie internaţională formată din arhitecţi şi urbanişti a ales şase dintre proiectele cele mai bune pentru realizarea acestei piaţete. La vremea aceea au fost anumite reacţii atât în presa locală, cât şi în mediul online, reacţii de tot felul, dar gusturile cu siguranţă nu pot fi discutate. De aceea am luat decizia ca, din 2 noiembrie până în 22 noiembrie, să lansăm un sondaj online pentru a consulta orădenii cu privire la cele şase proiecte de amenajare a piaţetei", a declarat primarul Birta în intervenţia sa online.

Numai pentru orădeni...

Birta a precizat că votul se va desfăşura pe site-ul www.oradea.ro începând de luni dimineaţă. "Va fi un vot sigur pentru că se va putea vota doar pe bază de cod numeric personal, adresă de email, număr de telefon şi vor putea vota doar locuitorii oraşului Oradea", a spus Birta.

Primarul a susţinut că opinia populaţiei va fi determinantă în ceea ce priveşte modul de amenajare a piaţetei din Independenţei.

"Este important pentru noi, mai ales pentru această zonă centrală, în punctul zero al municipiului, să aflăm părerea orădenilor cu privire la amenajare. În funcţie de numărul de participanţi la acest sondaj şi în funcţie de rezultatul acestui sondaj, vom lua deciziile care se impun pentru a încerca să aducem îmbunătăţiri", a mai afirmat Birta.

Potrivit primarului, municipalitatea vrea să aibă finalizat proiectul de reamenajare a piaţetei Independenţei până la sfârşitul anului, pentru ca acesta să poată fi implementat în 2021.

"Vom vedea ce facem"

Primarul Florin Birta a apelat la această consultare publică pentru a evita implementarea proiectului în forma declarată câştigătoare de juriul internaţional, având în vedere valul de proteste din presă şi din mediul online.

Peste 1.600 de orădeni s-au declarat, în cadrul unui sondaj online, împotriva modului în care municipalitatea pregătea reamenajarea zonei.

"În acest moment aşteptăm rezultatul consultării populaţiei. În 23 noiembrie vom avea rezultatele sondajului şi vom vedea ce facem. S-ar putea foarte bine ca în urma consultării populaţiei acest proiect să fie tot pe primul loc", a declarat, ulterior, Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit primarului, înainte de a vota, orădenii vor avea la dispoziţie toate cele şase proiecte finaliste de reabilitare a pieţei Independenţei, pentru a se putea pronunţa în consecinţă. "Începând de luni, când va începe consultarea publică, toate proiectele vor fi pe site (n.r. - pe portalul Primăriei, www.oradea.ro)", a spus primarul.

Florin Birta i-a informat săptămâna aceasta telefonic pe toţi reprezentanţii echipelor finaliste că va iniţia o consultare publică pentru a vedea care este părerea orădenilor cu privire la proiectul ce merită implementat. "Inclusiv ocupantul locului întâi a fost de acord cu organizarea acestui sondaj", a spus Birta.

(imagine dintr-o altă propunere de amenajare, finalistă în concursul Primăriei)

Un proiect de milioane...

Conducerea municipalităţii orădene se află între ciocan şi nicovală în condiţiile în care juriul internaţional a declarat câştigător proiectul echipei conduse de arhitectul bucureştean Dragoş Ştefan Dragnea, reprezentând o matrice de stâlpi înfipţi în sol de care să poată fi atârnate instalaţii sau materiale, în vreme ce populaţia a protestat vehement acuzând Primăria că vrea să planteze o pădure de ţepe în centrul oraşului.

Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât potrivit regulamentului de concurs municipalitatea şi-a asumat implementarea proiectului câştigător şi semnarea cu arhitectul a contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii în valoare 101.000 lei.

Implementarea proiectului a fost estimată de echipa arhitectului Dragnea la 6,3 milioane lei, în funcţie de natura lucrărilor şi complexitatea maşinăriilor care vor fi montate pe stâlpi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, concursul pentru amenajarea Pieţei Independenţei a fost controversat de la început. Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) s-a retras din organizare, acuzând Primăria de lipsă de profesionalism şi transparenţă, pe motiv că termenele au fost prea scurte, că au lipsit date minime necesare (precum studiu geotehnic, topo ori valoarea estimativă a lucrărilor) şi că Primăria nu a asigurat transparenţă.

Municipalitatea a insistat în continuarea procedurii de selecţie, dar neajunsurile s-au văzut şi în numărul de participanţi la concurs. Din cei 31 de participanţi, doar 15 au depus proiecte.