Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Din păcate, când pătrund în Piața Unirii, turiștii au nevoie de o lanternă frontală, probabil pentru ca să se obișnuiască de la început cu vizitele în numeroasele peșteri din județ. A trecut suficient de mult timp de la recepționarea lucrării ca să se poată face intervenții în Piață fără penalizări de la UE, cea care a venit cu banii.
Proiectul a fost din start greșit în ce privește nivelul de iluminare, dar edilii ne-au amăgit că, de fapt, nepriceperea lor sau a proiectanților avea un schepsis: să putem admira mai bine frumusețea clădirilor din jur. Dacă i s-ar da tema de proiectare, eu cred că și un inginer electrician stagiar ar rezolva, în două zile, întreaga problemă, fără să mai fim nevoiți să orbecăim în buricul târgului printre cărucioare, trotinete și bicicletele adulților.
Mi-a mai revenit inima la loc când am văzut că strada Aurel Lazăr e iluminată a giorno. Tocmai această abundență de lumină dă farmec, zic eu, unei străzi altminteri destul de aridă din punct de vedere arhitectonic.
Din păcate, însă, stilul ”șutic” lovește din nou. Piațeta din strada Independenței, cea de deasupra parcării subterane, este iluminată după același rețetar folosit în Piața Unirii. În vârful stâlpilor de jumătate de tonă s-au montat niște leduri chioare ce nu fac lumină mai mare decât celebra lanternă Luminița de pe vremuri.
Nu cred că intră în discuție necesitatea economiei de energie electrică pentru că LED-urile sunt, oricum, mult mai economice. Iar dacă chiar suntem așa de disperați după economii, se pot imagina două trepte de intensitate luminoasă, astfel ca după ora 24, de pildă, numărul de lucși să se reducă.
În curând, vor începe lucrările la pietonala de pe strada Dunării, apoi și strada Republicii va intra în refacere. Dacă Primăria nu schimbă modul de abordare a acestei probleme, vom avea un oraș trist, conduși de niște edili „beznetici”.