Doi bărbaţi din Bihor, tată şi fiu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru instigare şi complicitate la fraudă cu fonduri europene, beneficiarii fiind patronii a două firme care au solicitat finanţarea unor afaceri, într-una din cazuri cererea fiind respinsă. 

Potrivit unui comunicat făcut public de Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție, cei doi bihoreni sunt administratori ai unor societăţi comerciale şi sunt acuzaţi de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma complicității și a instigării.

Este vorba despre Bancsik Tibor şi Bancsik Tiberiu Cristian, tată şi fiu, primul fiind evazionist notoriu, condamnat în mai multe rânduri pentru fraudarea bugetului public şi ajuns celebru după ce, în 2013, i-a denunţat pe Loredana Coste, fost psiholog al Poliţiei Bihor, şi pe agentul şef George Alexandru Botto, de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, pentru că i-ar fi cerut mită

Furnizori de facturi "umflate"

În dosarul înaintat acum Tribunalului Bihor de procurorii DNA, cei doi Bancsik sunt acuzaţi că, în perioada 2012-2013, au ajutat doi bihoreni să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit documente false - adeverințe, procese-verbale de adjudecare etc. - în dosarele întocmite de reprezentanţii a trei firme din Bihor, care solicitau finanţare pentru înfiinţarea unor ferme şi dotarea unor birouri. 

"Ulterior obținerii aprobării finanțărilor, în scopul obținerii unor sume bănești pentru folosul propriu, cei doi inculpați, prin intermediul societăților pe care le controlau, ar fi furnizat beneficiarilor bunuri și servicii la o valoare de zeci de ori mai mare decât valoarea reală de piață (în special echipamente IT, mobilier, creare de website-uri și diverse soft-uri", se arată în informarea DNA. 

Într-unul din cazuri, finanțarea nu a fost obținută, deoarece dosarul a fost respins la plată de autoritatea contractantă. În celelalte două situaţii, beneficiarii au obţinut fonduri nerambursabile în cuantum total de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză, iar procurorii au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Beneficiari condamnaţi şi cu interdicţii

Beneficiarii manevrelor frauduloase - două persoane fizice şi două societăţi comerciale - au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Oradea, prin care au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare şi interdicţia temporară de a accesa fonduri europene ori de a participa la proceduri de achiziţii publice.

Este vorba despre Ovidiu Pavel, reprezentantul Construct Plan SRL şi al unui PFA din Girişu de Criş, care ceruse sprijin financiar nerambursabil pentru dotarea unui birou de inginerie şi consultanţă tehnică, respectiv pentru amenajarea unei ferme, şi care a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe facturi care priveau achiziţia unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieţei. Pavel a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani perioadă în care nu are dreptul de a accesa fonduri europene. 

Cea de a doua persoană este Delia Agneta Achim (fostă Monenciu), administratorul firmei Adora&Raffele Consulting Sânmartin, care a solicitat un sprijin financiar în valoare de 260.567 lei pentru dotarea unui birou de consultanţă, în cazul căreia procurorii au reţinut că "procedura de achiziţie a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar preţurile de achiziţie ale acestora au fost supraevaluate". Ea a fost condamnată la 8 luni închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată tot pe o perioadă de 2 ani, timp în care, la fel ca şi Pavel, nu are dreptul de a accesa fonduri europene,

Firmele celor doi au fost şi ele sancţionate: SC Cons Construct Plan SRL a primit o amendă în sumă de 13.000 lei și are interdicţia de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de 2 ani, în timp ce Adora&Raffele Consulting SRL  a fost amendată cu 6.000 lei și are interdicţia de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!