Prim-procurorul Parchetului Salonta, Ioan Bene, cel trimis la finalul verii în fața unei comisii psihiatrice pentru comportament iraţional, dar găsit apt să profeseze, are noi probleme.

Suspendat din funcţia de conducere în luna septembrie şi dat pe mâna Inspecţiei Judiciare pentru „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” și „comportament necorespunzător”, Ioan Bene a fost destituit marți de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorilor judiciari care i-au verificat activitatea.

Procurorul poate contesta hotărârea la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Întâi suspendat...

Magistratul este cel care, pe 28 august, a fost obligat de CSM să se prezinte în fața unei comisii de specialitate, acuzat fiind de colegii săi de comportament iraţional, căci procurorul ba le trimitea zi-noapte mesaje aiuristice sau jignitoare, ba le cerea demisia, ca apoi să îşi ceară scuze şi să încerce să-i manipuleze cu fel şi fel de minciuni, întorcându-i pe unii împotriva celorlalți. 

Comisia psihiatrică organizată la nivelul Spitalului „Prof. Dr. Constantin Angelescu” din Bucureşti, întrunită pe 4 octombrie, a stabilit că magistratul este apt să profeseze, însă condiţionat, cu o reevaluare după o jumătate de an, timp în care trebuie să facă psihoterapie şi, lunar, să se prezinte la un psihiatru, care să-i monitorizeze evoluţia.

Între timp, însă, după cum BIHOREANUL a scris, procurorul Ioan Bene a fost suspendat din funcţia de conducere pe 10 septembrie, în acest an, tot de Secția pentru procurori a CSM, care a dispus atunci declanșarea procedurii de revocare a magistratului, precum și sesizarea Inspecției Judiciare.

De astă dată, lui Bene i se reproşa nu comportamentul iraţional, ci comunicarea defectuoasă cu procurorii din cadrul Parchetului, „comportamentul necorespunzător” față de un prim-procuror și adjunctul acestuia, fiind vorba de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, și de adjuncta sa, Ramona Filip, dar și „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.

... apoi revocat

Inspectorii judiciari au şi fost la Oradea şi la Salonta, pentru verificări, iar în urma anchetei, Inspecţia Judiciară a propus revocarea din funcţia de prim-procuror a magistratului orădean, propunere care a fost admisă în unanimitate în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori din CSM. 

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât revocarea din funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta a domnului Bene Ioan, în temeiul art. 169 alin.(1) lit.b) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare", se precizează pe portalul Consiliului.

Articolul de lege menţionat prevede că revocarea magistraţilor se dispune „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”.

Ioan Bene consideră că raportul Inspecției Judiciare în cazul său este tendenţios, magistratul fiind decis să conteste hotărârea luată de CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Acel raport al Inspecţiei Judiciare, care a stat la baza revocării, e chiar de râs! Ar fi trebuit să analizeze perioada în care am fost numit în funcţia de conducere. Cum am fost mai mult în concediu, au mers şi în trecut, pe perioada în care am fost delegat, au extins verificările, au cerut referinţe de la avocaţi, de la poliţişti. După ce am văzut acel raport, părea că sunt cel mai prost procuror, aşa că am cerut eu să mă revoce. Ei m-au înlăturat de la şefie pentru indisciplină, dar tot ei spun că am avut probleme medicale. Oricum, decizia finală o va da Înalta Curte, nu ei", a declarat, pentru BIHOREANUL, procurorul Ioan Bene. 

Ioan Bene a fost numit prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta pe 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de 3 ani.

După suspendarea prim-procurorului Ioan Bene, conducerea Parchetului Salonta a fost preluată, cu delegaţie, de procuroarea Narcisa-Daniela Szabó. Delegarea s-a făcut începând cu data de 25 septembrie 2024, până la revenirea titularului pe post, dar nu mai mult de 6 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!