În fostul magazin sătesc din Husasău de Tinca, de la numărul 256, va avea loc marți, 30 iulie, de la ora 17.00,  vernisajul expoziției „Cipca - Dantela țărănească a bunicii”, proiect inițiat de designerul Dorin Negrău, ce reunește dantele lucrate manual de-a lungul timpului în localitatea bihoreană, de la piese care au fost folosite pentru decorarea caselor, până la cele care împodobeau altarul vechi al bisericii din sat.

Expoziţia a fost catalogată de organizatori drept una manifest, „care se încadrează în conceptul de păstrare a patrimoniului imaterial", drept care va fi inclusă în circuitul naţional al „Nopţii muzeelor la sate". Acesta va avea loc în data de 31 august, iar judeţul Bihor va participa pentru prima dată, după cum au informat reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor.

„Expoziţia reuneşte dantele lucrate manual în Husasău de Tinca de-a lungul timpului; majoritatea sunt piese folosite la decorarea caselor din sat, iar o parte dintre ele au fost folosite la decorarea altarului vechi al bisericii. Dantela, simbol al delicateţei feminine, oferă, prin varietatea modelelor, poveşti nespuse croşetate cu ac şi aţă, realizând obiecte misterioase şi diafane. În tradiţia populară, dantela completează şi alte obiecte de uz casnic şi de port precum ştergare, lipidee, feţe de masă, poale, cămăşi etc.", au mai transmis reprezentanţii MŢC.

Curatorii expoziţiei şi cei care o vor prezenta în cadrul vernisajului sunt dr. Sabina Horvath şi dr. Simona Bala, muzeografe la Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv părintele paroh Lucian Vancea.

Evenimentul este organizat de Centrul Tradiţional de Conectare la Viaţa Simplă, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea şi al PFA Demeter Delia Daniela. 

„Cipca - Dantela ţărănească a bunicii" va rămâne deschisă pentru vizitare până pe 14 octombrie 2024, în intervalul orar 11.00-20.00.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Dorin Negrău este un designer bihorean cunoscut pentru combinaţia sa de tradiţie şi modernitate în creaţiile sale vestimentare. Originar din Husasău de Tinca, Negrău a fost inspirat de cultura şi meşteşugurile locale încă din copilărie, petrecută în casa bunicii sale. El şi-a început cariera internaţională la New York, în 2021, unde și-a prezentat colecţiile la Săptămâna Modei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!