După ce toate restricţiile Covid s-au ridicat, Primăria Oradea nu mai are scuze să nu se consulte direct cu cetăţenii. Printr-un comunicat de presă transmis joi, USR Bihor cere municipalităţii să organizeze o dezbatere publică pe tema cadastrului verde al oraşului, supus consultării pe site-ul Primăriei.

"USR Bihor condamnă lipsa de profesionalism şi de transparenţă practicată de Primăria Oradea, precum şi evitarea organizării dezbaterilor publice. Solicităm de urgenţă primarului Florin Birta organizarea unei dezbateri fizice privind Cadastrul Verde al Municipiului Oradea", a transmis organizaţia politică.

Solicitarea USR vine după ce, aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria a supus dezbaterii publice noul cadastru verde al oraşului, dar într-o formă greu de citit. Mai precis, măsurătorile din spaţiile verzi au fost transcrise în documente, pentru că harta electronică cu toată "zestrea" verde a urbei nu este încă finalizată.

Orădenii pot să transmită opinii privind registrul local al spaţiilor verzi până pe 14 martie, dar USR cere ca Primăria să se întâlnească faţă în faţă cu cetăţenii interesaţi de subiect şi să explice de ce în ultimul deceniu mii de arbori maturi au fost tăiaţi şi care e suprafaţa verde pe cap de locuitor.

"Primăria Oradea mai trebuie să clarifice şi situaţia suprafeţelor verzi. Dacă în anul 2011 suprafaţa totală a spatiilor verzi era de 663 ha (suprafaţă spaţiu verde amenajat = 510 ha, suprafeţele terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi = 66 ha şi cimitire = 87 ha), acum, în noul cadastru suprafaţa totală este de 603 ha (Parcuri si grădini = 49 ha, Scuaruri = 13 ha, Zone verzi locuinţe condominiu = 96 ha, Zone verzi specializate = 81 ha, Baze de agrement şi sportive = 11 ha, Protecţie ape = 173 ha şi Aliniamente infrastructură = 180 ha). Care este suprafaţa reală de spaţiu verde în Oradea? Ce suprafaţă a fost raportată în anul 2011 pentru a atinge standardul UE, de 26 mp/locuitor?", se întreabă politicienii.

USR critică Primăria pentru dezbaterea publică via e-mail, care nu este una participativă, "nu este un dialog, iar în cele mai multe cazuri Primăria nici nu răspunde solicitărilor şi nici nu motivează respingerea lor".

"Solicităm primarului Florin Birta organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (2) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi", au mai cerut politicienii din opoziţie.

Rămâne de văzut dacă Primăria va răspunde sau nu acestei solicitări...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!