Minunea medicinei a germinat într-un articol de câteva rânduri pe un site necunoscut, a cunoscut lumina zilei pe Facebook şi a fost aureolată de reflectoarele unui templu TV. În doar trei zile, doctoriţa orădeancă Flavia Groşan a devenit adevărata eroină a luptei anti-Covid, îmblânzitoarea absolută a perfidului coronavirus printr-o "schemă" pe care a aplicat-o după studii de un deceniu, la finele căruia pandemia a venit la fix, parcă anume ca să-i demonstreze eficacitatea.

Şi funcţionează! Nu oricum, ci, premieră în istoria medicinei, 100%. A vindecat, potrivit propriilor afirmaţii, 1.000 de oameni, care în două zile, când faima i-a sporit, au devenit câteva mii, inclusiv de peste hotare. Cine nu o crede nu-i patriot, e vândut Dictaturii Medicale, limitat în gândire, roboţelul algoritmilor, prizonierul protocoalelor terapeutice spitaliceşti ucigaşe.

Doctoriţa practică o profesie care are două principii elementare. Primum non nocere! Întâi de toate să nu faci rău! A făcut rău vreunui pacient din cele câteva mii? Nu ştim decât că, aşa cum unii, cei mai mulţi, o laudă pe Facebook, tot acolo alţii, foarte puţini, au îndrăznit să spună că le-a greşit diagnosticarea. Dar să lăsăm deoparte ce nu cunoaştem documentat. Argumentat, însă, se poate afirma că da, face rău acum. Căci bine-i să îndemni oamenii să fugă de spitale, chiar dacă nu mai pot respira, speriindu-i că oxigenoterapia le dăunează grav sănătăţii?

O altă regulă elementară e "medicină pe bază de dovezi". Or, ce dovezi aduce doctoriţa că a tratat 100% mii de oameni? Dar că numai "vreo trei" au ajuns la ATI? Dar că a făcut-o cu schema-minune (şi nu, de pildă, la fel ca medicii de familie)? De fapt, i-a cerut cineva, în direct la TV, să producă o probă cât de mică? E dispusă să-şi prezinte registrul de consultaţii? Confirmă CAS dacă chiar a prescris de o mie de ori Claritromicină? A sesizat cineva enormitatea că ar fi tratat online şi telefonic mii de pacienţi "în diferite stadii"? Cum le-a evaluat starea fără nicio analiză, radiografie, CT, ştiut fiind că specialitatea sa, pneumologia, e imposibilă doar cu stetoscopul?

Doctoriţa noastră este adulată pur şi simplu. Dar cum să nu fie, când promite lecuirea cu medicamente ieftine (visul românului, ca berea la PET), fără spitalizare (pa, durere!), cu sufletul şi vorba bună. Atât de bună încât tratamentul este, cum ea însăşi zice, o "poveste", în care Claritromicina e "regina mea", iar adjuvantele "zmeii mei". Şi cum să nu fie iubită, iar Colegiul Medicilor detestat, când acest organism, altfel expert în achitări de malpraxis, s-a autosesizat instantaneu? Cui să-i dăm crezare, vindecătoarei ori starostelui acestui organism, acuzat că trafichează organe?

O sugestie îmi permit, totuşi, invitând exegeţii fenomenului Groşan să îşi răspundă: dacă miraculoasa "regină" Claritromicina ar fi inclusă în protocoalele din spitale, nu-i aşa că ar contesta-o în următoarea clipă, doar pentru că a fost "oficializată"?