Primarul Florin Birta a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu ministrul bihorean al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, că nu este normal ca preţul cel mai mic al gigacaloriei din ţară să se plătească în Bucureşti.

"Dacă Primăria Bucureşti are bani, să plătească..."

Primarul de Oradea a afirmat că a ridicat această problemă săptămâna aceasta la nivelul conducerii Asociaţiei Municipiilor din România şi în cadrul unei şedinţe desfăşurate în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

"Nu îmi pare normal ca în Oradea, Cluj, Arad, Timişoara şi alte localităţi, după creşterea preţului la gaz, autorităţile locale au crescut preţul încălzirii şi locuitorii plătesc pe gigacalorie circa 400 lei, şi în Bucureşti, în continuare, preţul să fie 180 lei pe gigacalorie, pentru că nu au reuşit să majoreze contribuţia pe care o plătesc bucureştenii. Dacă Primăria Bucureşti are bani să acopere această diferenţă enormă este în regulă, dar este anormal ca bugetul de stat să subvenţioneze această diferenţă", a spus Birta.

"Nu este treaba noastră..."

Interpelat de BIHOREANUL cu privire la faptul că municipalitatea orădeană a primit de la bugetul de stat doar 3,6 milioane lei din cele 60 milioane lei cerute pentru subvenţionarea încălzirii, ministrul Cseke Attila a refuzat să se pronunţe asupra sumelor.

"A discuta despre cât trebuie să primească Oradea, că e vorba de 3,6 milioane lei, că este vorba de 5 milioane, de 7 milioane lei, nu este treaba noastră... Treaba noastră este să găsim o soluţie de sistem", a spus ministrul Dezvoltării.

Cseke a amintit de un proiect de lege aflat în dezbateri la ministerele Dezvoltării, Energiei şi Finanţelor care prevede compensarea de la bugetul de stat a 50% din diferenţa dintre preţul plafonat al gazului la 0,37 lei pe KW/h şi preţul la care CET-urile cumpără gazul.

"Am cerut în această săptămână municipiilor care au energie termică centralizată sumele estimative şi în câteva zile vom definitiva acest mecanism", a promis Cseke.

Gigacaloria s-ar putea ieftini

Primarul Florin Birta a promis că, în cazul în care Termoficare Oradea va primi aceste sume de la bugetul central, va lua în calcul ieftinirea gigacaloriei plătite de orădeni.

"În momentul în care în bugetul pe anul 2022 vor fi cuprinse aceste sume de bani, sau poate chiar mai repede, cu siguranţă că vom recalcula preţul gigacaloriei", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Edilul a recunoscut că, în condiţiile în care majorarea preţului gigacaloriei a fost preluată în proporţie de 40% de orădeni şi 25% de Primărie, prin subvenție, povara scumpirilor atârnă pe populaţie.

"În acest moment, Oradea are cea mai ieftină gigacalorie din ţară ca şi producţie. Că noi avem cea mai mică subvenţie din ţară din partea municipalităţii este pentru că în continuare dorim să modernizăm acest sistem de termoficare", a spus Birta.

Potrivit primarului, municipalitatea a investit în ultimul deceniu circa 200 milioane euro în reabilitarea sistemului de termoficare. Lucrările au scăzut pierderile de pe reţea de la peste 40% în 2008, la 25% în prezent.