Aflat sâmbătă seară la Oradea pentru a-și prezenta și susține în fața liberalilor bihoreni moțiunea cu care candidează la funcția de președinte al PNL, „România Liberală”, premierul Florin Cîțu a fost întrebat de BIHOREANUL ce are de spus despre sugestia pacificatoare formulată de USR-iști, dar și de unii liberali, ca Guvernul să fie condus de Ilie Bolojan.
„Nu se pune problema”
Aflat în dreapta lui Cîțu, acesta i-a „luat fața”, răspunzând pe un ton aspru, înainte ca premierul să apuce să reacționeze: „Nu se pune această problemă!”.
La insistențele reporterului, a dat un răspuns și Florin Cîțu: „În acest moment avem votul Biroului Politic Național pentru susținerea premierului în funcție”, a spus Cîțu, iritat.
Așa cum presa a relatat, numeroși lideri USR-PLUS, precum însuși copreședintele formațiunii Dan Barna, dar și voci din interiorul PNL, au avansat ipoteza ca Guvernul să fie condus de Ilie Bolojan, considerat potrivit atât pentru experiența administrativă acumulată ca primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean Bihor, cât și pentru prestația politică echilibrată, chiar zilele trecute Bolojan cerând propriilor colegi să se abțină de la a pune paie pe foc în conflictele din interiorul coaliției de guvernare.
Cîțu a vorbit și despre acuza Ioanei Mihăilă că nu a asigurat bani pentru plata vaccinării, spunând: „Nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri”. „A venit cu demisia domniei sale?”, a răspuns Cîțu, susținând că la Ministerul Sănătății Mihăilă a lăsat „nedistribuiți” 480 milioane lei, din care se puteau face plățile.
Conflictul cu USR-PLUS nu influențează șefia PNL
Întrebat, pe de altă parte, dacă tensiunile cu USR vor avea repercusiuni asupra cursei interne din PNL, premierul a spus că „nu, absolut deloc”.
„Această coaliție este singura care poate să guverneze România astăzi, este singura coaliție care poate să implementeze programul de guvernare care va dezvolta România în următorii patru ani de zile”, a spus Cîțu.
El a insistat că USR-PLUS „trebuie să se întoarcă la masa discuțiilor, să discutăm, și vom găsi soluții. Bineînțeles, trebuie să știm ce vrem de la această guvernare. Dar eu cred că am arătat că atunci când vrem și suntem împreună putem să găsim soluții”
Facturile cresc. Ce-a făcut Guvernul?
Întrebat, în altă ordine de idei, dacă apreciază ca normală concentrarea principalului partid de guvernare asupra propriei campanii interne în timp ce cetățenii se confruntă cu scumpirile la energie, dar și ce a făcut Guvernul pe care îl conduce pentru a le atenua și asigura securitatea energetică, premierul a afirmat, referindu-se doar la a doua parte a întrebării, că a făcut „foarte multe”. „În primul rând am crescut conectivitatea (n.r. – la sistemele energetice ale țărilor vecine). Dacă nu ne conectam la rețele din afară până acum, nu puteam să importăm energie”, a spus Cîțu.
De asemenea, acesta a susținut că Guvernul s-a arătat preocupat de sprijinirea consumatorilor vulnerabili: „Guvernul, dacă vă aduceți aminte, a transmis către Parlament legea consumatorului vulnerabil, care stătea din 2012 neaprobată. Noi am aprobat-o (n.r. – în Guvern, ca proiect de lege) la începutul anului. Nu am văzut nicio grabă de la nicuun președinte de la Camera Deputaților ori Senat, la 11 noaptea să facă o ședință și să ceară să se aprobe legea consumatorului vulnerabil. În ceea ce privește creșterea facturilor tot eu am venit, nu a venit altcineva din coaliție. Adică alții sunt ocupați cu alte proiecte, și am spus să găsim resurse. Și am găsit resurse pentru a compensa factura la energie în această iarnă. Deci a făcut foarte multe acest Guvern”.
Moțiune prezentată, dar nevotată
De menționat că, spre deosebire de întâlnirea din 22 august, când președintele în exercițiu al PNL, Ludovic Orban, a venit la Oradea să-și susțină moțiunea „Forța Dreptei”, iar liberalii bihoreni au aprobat-o cu 72 voturi „pentru”, unul contra și o abținere, de data aceasta moțiunea lui Cîțu nu a fost votată.
„Între timp a survenit o decizie a conducerii centrale a partidului că moțiunile candidaților nu se mai votează pe loc, ci după ce se încheie prezentarea lor în întreaga țară”, a explicat BIHOREANULUI primarul Oradiei, Florin Birta, prim-vicepreședinte al organizației județene a PNL.
Vezi toate declarațiile premierului: