Fostul city-manager Dacian Palladi a revenit în Primăria Oradea, de la 1 noiembrie. Palladi o va consilia pe noua viceprimăriţă, Antonia Nica, aflată la început de mandat. „Am fost numit consilier al viceprimarului Antonia Nica. Este o funcţie pe durata mandatului său", a declarat Palladi pentru BIHOREANUL.

Probleme cu Bolojan

Fost procuror, director de filială FPS, lector la Universităţile Oradea şi Emanuel şi lider al filialei Bihor a partidului fostului director SRI, Virgil Măgureanu, în prezent consultant în afaceri, Dacian Palladi nu este la prima colaborare cu conducerea municipalităţii orădene.

La începutul anilor 2000, Palladi a coordonat campania fostului primar Petru Filip, în 2008 s-a numărat printre susţinătorii liberalului Ilie Bolojan, iar 2016 a fost ales consilier local pe listele PNL pentru a ocupa, timp de 12 zile, funcţia de viceprimar.

Numit ulterior city-manager, consultantul în afaceri a rezistat în funcţie timp de doi ani şi jumătate, până în aprilie 2019, când şi-a încheiat colaborarea cu Primăria prin acordul părţilor, fără să se prezinte o explicaţie publică sau un raport de activitate.

Apropiaţi ai Primăriei au explicat ruptura prin diferenţele de mentalitate dintre Palladi și Bolojan, cel din urmă fiind văzut ca un administrator public pragmatic şi centrat pe rezultat, în timp de Palladi, mason declarat şi creştin botezat, părea mai curând atras spre activităţile de reprezentare publică şi susţinerea de conferinţe pe teme de administraţie.

De altfel, după ce a părăsit postul de city manager, Dacian Palladi a criticat public în numeroase rânduri diferite strategii ale administrației locale orădene.

„Prima persoană la care m-am gândit"

Contactat de BIHOREANUL, Antonia Nica a declarat că a apelat la serviciile lui Dacian Palladi având în vedere experienţa sa în viaţa publică. Un motiv în plus a fost prietenia care îi leagă.

„În primul rând m-am gândit că trebuie să am alături o persoană cu experienţă în administraţie publică şi o experienţă de viaţă. În al doilea rând, ne leagă o relaţie de familie extrem de apropiată", a spus noul viceprimar.

Consilierul viceprimăriţei a fost prieten cu tatăl acesteia, regretatul preot greco-catolic Mircea Nica. Palladi i-a fost alături inclusiv în ultima perioadă a vieţii, când starea de sănătate i s-a degradat.

„Dacian a fost prima persoană la care m-am gândit când mi-am căutat un consilier. A acceptat pe loc și abia apoi s-a gândit în ce mod îi încurcă acest lucru planurile de viitor", a povestit Nica.

Primarul Florin Birta nu a avut nimic împotriva alegerii. „Este dreptul viceprimarilor să îşi aleagă oamenii cu care vor să colaboreze", a declarat primarul.

Cu responsabilităţi

Dacian Palladi o va consilia pe viceprimăriţa Antonia Nica în domeniile de responsabilitate care i-au fost atribuite miercuri după-amiază de către primarul Florin Birta, într-o şedinţă de executiv la care au fost convocați toţi directorii din Primăria Oradea.

Astfel, noul viceprimar va coordona direcţiile Economică, Asistenţă Socială, Poliţia Locală, compartimentul Logistică şi Ghişeul Unic de la parterul Primăriei.

„Am avut cu domnul primar Birta o discuţie în care mi-am spus părerea cu privire la modul în care m-aş putea implica în activitatea direcţiilor, iar dumnealui a decis cum a considerat că este mai potrivit", a spus Nica.

Spre deosebire de fostul viceprimar Arina Moş, acum senator PNL de Bihor, Nica a predat coordonarea Instituţiei Arhitectului Şef viceprimarului Marcel Dragoş, care va conduce începând de joi şedinţele Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, dar a preluat în schimb Direcţia Economică.

Dragoş mai are în responsabilitate coordonarea Direcţiei Tehnice, dar şi a societăţilor municipalităţii Termoficare şi OTL, apropiate ca domenii de competenţă.

Printre altele, primarul Florin Birta va conduce în continuare, în mod nemijlocit, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, serviciile Achiziţii Publice şi Resurse Umane, precum şi Administraţia Domeniului Public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!