Comisia Europeană a propus, miercuri, reducerea consumului de energie electrică în țările Uniunii Europene cu 10%, în orele de vârf ținta vizată fiind o scădere cu 5%. Vicepreședintele executiv al CE, Frans Timmermans, a subliniat că măsurile propuse sunt „fără precedent”, însă este vorba despre un răspuns „necesar” în contextul crizei energiei.

„Aceste măsuri fără precedent reprezintă un răspuns necesar la deficitele de aprovizionare cu energie și la prețurile ridicate ale energiei, care afectează Europa. Reducerea cererii este fundamentală pentru succesul general al acestor măsuri: aceasta reduce facturile la energie, împiedică capacitatea lui Putin de a-și folosi resursele energetice ca armă, reduce emisiile și contribuie la reechilibrarea pieței energiei. Un plafon pentru veniturile excedentare va oferi solidaritatea întreprinderilor din sectorul energetic, cu profituri anormal de mari, față de clienții care se confruntă cu dificultăți. Cu toate acestea, mai presus de toate, această criză subliniază faptul că epoca combustibililor fosili ieftini s-a încheiat și că trebuie să accelerăm tranziția către energia din surse regenerabile de origine autohtonă”, a spus Timmermans, citat într-un comunicat transmis de reprezentanța Comisiei Europene în România

Conform comunicatului menționat, trebuie redusă cererea, iar acest lucru poate „avea un impact asupra prețurilor energiei electrice și poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piață”.

„Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023”, se arată în comunicatul CE.

Țările pot „alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare”. 

De asemenea, Comisia Europeană mai propune impunerea unui plafon temporar al veniturilor pentru anumite tipuri de producători care utilizează tehnologii cu costuri mai mici (cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul) și furnizează energie electrică în rețea la un cost mai mic.

„Acești producători inframarginali au realizat venituri excepționale, cu costuri de funcționare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creșterea prețului angro al energiei electrice pe care îl practică. Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 EUR/MWh”, se mai arată în informarea CE.

În al treilea rând, Comisia propune o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!